Kåkstaden i Malmö blir kvar

Bild: Youtube
  • Tisdag 29 sep 2015 2015-09-29
E-post 527

VÄXJÖ Mark och miljödomstolen i Växjö meddelade på måndagen att man river upp Malmö miljöförvaltnings beslut att stänga det stora EU-migrantlägret i centrala Malmö. Lägret blir därmed kvar på obestämd tid.

Miljöförvaltningen hade i ett tidigare beslut förbjudit övernattning på den ockuperade ödetomten där upp till 500 människor sägs bo i skjul, tält, bilar och husvagnar. Nedskräpning, vedeldning och bristande sanitet var de skäl miljöförvaltningen hänvisade till i sitt beslut.

Malmös stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar delgav själv de boende beslutet den 23 April i år. Polisen var med vid besöket men bistod inte med att identifiera de boende efter ett internt beslut av polisens ledning. Polisens jurister hävdar att det saknas lagstöd för att hjälpa till med den uppgiften.

Och det är just det faktum att miljöförvaltningen inte kan precisera exakt vilka individer som berörs av beslutet som först fått Länsstyrelsen och därefter Mark och miljödomstolen att upphäva beslutet meddelar TT. Domstolen ifrågasätter visserligen inte miljöförvaltningens bedömning att det råder svåra sanitära missförhållanden på platsen, men att bara informera muntligen utan att precisera vilka individer som berörs räcker inte, skriver domstolen i sitt beslut.

Andrea Hjärne Dalhammar är besviken på domen och önskar att domstolen skulle utveckla varför de underkänner miljöförvaltningens beslut. Något hon anser skulle vara till hjälp för alla landets miljöförvaltningar.

– Som vi ser det handlar det inte bara om lägret i Malmö. Det är viktigt för oss att få förtydligat hur lagstiftningen ser ut, vilka vägar vi ska gå om den här situationen uppstår — en gång för alla behöver vi få det förtydligat i domstol, säger stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar till TT och tillägger.

– Det känns som att domstolen bara vill släppa en het potatis snabbt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag