Källa inom polisen: Handgranat kastades mot polisbilen i Tumba

Det var i bakänden av en sådan här polisbil som det ska ha exploderat en handgranat. Foto: Tunnelbanepolisens Facebooksida
  • Måndag 24 aug 2015 2015-08-24
E-post 2685

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att det med stor sannolikhet var en skarp handgranat som kastades mot en polisbil i Tumba i samband med stenkastning. Händelsen utreds som mordförsök. – Jag är ganska säker på att det var en handgranat. Det finns hundratals splitterskador, berättar en mycket insatt källa inom polisen för Nyheter Idag.

Natten till den 21 augusti exploderade ett föremål under, eller i omedelbar närhet, av en polisbuss av märke Ford Tristar. Explosionen tog i bakdelen av fordonet och bilen fick bärgas för teknisk undersökning. Nu kan Nyheter Idag avslöja att allt pekar på att det var en skarp handgranat som detonerade under polisbilen.

– Jag är ganska säker på att det var en handgranat. Det finns hundratals splitterskador, men även annat som tyder på att det var en handgranat, förklarar en mycket insatt källa inom polisen för Nyheter Idag.

Det är inte bara antalet splitterskador som talar för att det var en handgranat, utan även formen på splittret och materialet som har träffat polisbilen, erfar Nyheter Idag när vi talar med vår källa inom polisen.

Vill inte kommentera officiellt

På polisens hemsida står att en förundersökning om grov mordbrand och mordförsök är inledd. I bilen ska det ha befunnit sig fyra poliser, men lyckligtvis har ingen av dessa skadats fysiskt. Däremot har de blivit psykosocialt omhändertagna, enligt myndighetens hemsida.

Nyheter Idag har även talat med Lars Byström, som har hand om mediefrågor hos Stockholmspolisen. Han vill varken bekräfta eller dementera någonting förrän den tekniska undersökningen är klar.

– Vi har inte fått utlåtande från teknikerna än. I nuläget kan vi varken säga det ena eller det andra.

Jag har fått uppgifter som gör gällande att det är en handgranat?

– Jajamen. Men dina uppgifter kan jag inte kommentera. Vi har inte fått något officiellt och då säger vi varken det ena eller det andra, svarar Byström i telefonen.

Byström vet inte när det kommer att finnas ett officiellt utlåtande från den tekniska undersökningen. Han vet inte heller om det i nuläget finns några bilder att ta del av från skadorna på polisbilen. Vår källa inom polisen berättar att den bilmodell, en Ford Tristar, är kraftigare byggd än vanliga radiobilar.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kolleger nu, säger hen.

Kastades sten och poliskontor sattes i brand

Händelsen i Tumba ska ha föregåtts av en fordonskontroll strax före midnatt, natten till fredagen den 21 augusti. I samband med det ska mellan 10 och 20 personer ha kastat sten mot polisen. Senare, strax efter midnatt, utsattes poliskontoret vid Stenvägen i Tumba för en explosion och en brand som orsakade rök och värmeskador på husets fasad.

Polisen har satt in särskild personal som arbetar med att utreda händelserna i Tumba, där uppgifter talar starkt för att det alltså var en skarp handgranat som kastats och detonerat mot polisen.

Vill du visa stöd för poliser som utsätts för våld, men även bli uppdaterad med nyheter i ämnet? Då kan du gilla Facebooksidan nedanför!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag