Källa: Kommunalråden förbjuds att träffa Åkesson – SD planerar attackera M-ledningen

Moderaternas ledning har förbjudit egna kommunalråd att träffa Åkesson, enligt en källa i SD. Bilden är ett montage. Foto: Nyheter Idag samt photo2be.com
  • Måndag 22 feb 2016 2016-02-22
E-post 1562

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att Sverigedemokraterna förbereder en attack mot Moderaternas partiledning efter att ett internt förbud har kommunicerats från M-ledningen till moderata kommunalråd om att träffa Jimmie Åkesson. Det berättar en centralt placerad källa inom SD för Nyheter Idag.

Efter nyår har Sverigedemokraterna kommunicerat en allt mer pragmatisk linje gentemot Moderaterna där de återkommande förklarat att de är intresserade av en dialog med såväl M-ledningen som med moderata kommunalråd för att hitta ett sätt att stoppa den rödgröna regeringen genom ett samarbete mellan SD och M.

Det gick så långt att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson själv skickade e-mail till Moderaternas kommunalråd för att bjuda in till personliga möten. Åkessons invit förefaller ha skrämt slag på M-ledningen som enligt uppgifter till Nyheter Idag utfärdat ett förbud mot att träffa Åkesson. Det berättar en centralt placerad källa inom Sverigedemokraterna.

– Jag har själv fått det utförligt förklarat från ett kommunalråd i Moderaterna, att de har ett förbud mot att träffa Åkesson. Det är tydligen oerhört känsligt, säger källan till Nyheter Idag.

SD tappar tålamodet för M-ledningen

Källan förklarar även för Nyheter Idag att Sverigedemokraterna inom kort kommer presentera nya politiska förslag, men vad dessa förslag kommer innehålla är det ännu tyst om. Det stundande utspelet kan vara ett sätt att utmana Moderaterna efter att partiledaren Anna Kinberg Batra valt att vara avvisande till att inleda dialog med SD och i förlängningen kunna fälla de rödgröna.

– Det kommer komma nya förslag under morgondagen, säger källan.

När vi talar med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge vill han inte kommentera uppgifterna om att nya politiska förslag är på väg att presenteras. Däremot bekräftar han bilden av att tålamodet inom SD tryter när det kommer till Moderaternas partiledning.

– Jag är bekymrad över att Moderaterna i ord säger att de vill skärpa invandringspolitiken, men i praktiken gör de ingenting för att stoppa den rödgröna regeringen. Kan vi lita på att Löfven har förmågan att hantera en ny flyktingvåg under våren?, säger Vinge i telefon till Nyheter Idag.

Strid om väljarna

Efter höstens stora våg av invandring till Sverige har frågan om migration kommit att dominera svensk politik. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har i en rad olika utspel lagt förslag om att skärpa migrationspolitiken – en linje som Sverigedemokraterna sedan länge har försökt få politiskt stöd för. Samtidigt har partierna fortsatt ta avstånd från all dialog eller samarbete med SD.

Anpassningen till Sverigedemokraternas politik kan ha gett viss utdelning i opinionen. Nyligen noterades uppgångar för Moderaterna i februarimätningen från Nyheter Idag/Sentio samtidigt som Sverigedemokraterna stod still. I andra mätningar har även SD backat något, om än innanför den statistiska felmarginalen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag