Källor: Björklund köper stöd med ministerposter

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 Nov 2018 2018-11-23
E-post 307

STOCKHOLM Enligt källor till Expressen driver Jan Björklund internt linjen att Liberalerna ska bryta sig loss ur alliansen för att söka samarbete med S. Källorna hävdar också att Björklund börjat dela ut ministerposter i partiet för att få stöd för sin linje.

Enligt källor till Expressen har Liberalernas ledare Jan Björklund delat ut ministerposter internt för att försäkra sig om stöd för att ingå i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Två namn som nämns som ministerkandidater är partisekreteraren Maria Arnholm och riksdagsledamoten Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, enligt Expressen.

– De håller sig lojala med Jan Björklund på grund av detta, hävdar en av Expressens källor.

I ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av skriver Arnholm att partiet bör enas kring ”vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till”.

Läs även: Liberalerna under riksdagsspärren i Sentios novembermätning

Enligt samstämmiga uppgifter Expressen fått från ”en rad L-företrädare” driver Björklund internt linjen att L bör bryta sig loss från alliansen och ingå i ett regeringssamarbete med S med Stefan Löfven som statsminister.

Detta för att säkra inflytande för partiet under kommande mandatperiod, samtidigt som Björklund, vars position som partiledare för tillfället är svag, får en ministerpost.

Björklund har emellertid en majoritet av riksdagsgruppen emot sig enligt samma källor.

– Det är ett kompakt motstånd, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Läs även: ”Judas”: Borgerligt raseri mot Björklund – men sossarna jublar

Enligt källor till Aftonbladet bedrivs samtidigt en ”näringslivsfinansierad kampanj för att påverka osäkra riksdagsledamöter inom Liberalerna.”

– Kampanjen har intensifierats efter skriverierna om den osäkra majoriteten i vår riksdagsgrupp. Man använder alla möjliga påtryckningar. Kampanjen är fokuserad till Stockholm, men den når ut över hela landet, säger en centralt placerad källa i Liberalerna till Aftonbladet.

– Det är individer som har ett inflytande i partiet som idkar lobbying mot vår nuvarande riksdagsgrupp, säger källan vidare.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag