Kalmar vill dra ned på kollektivtrafik på grund av dyrt bränsle

Genrebild. Foto: Henrik Johansson
  • Torsdag 23 maj 2019 2019-05-23
E-post 616

KALMAR Nu riskerar de höga bränslepriserna leda till minskad kollektivtrafik i Kalmar län. Länstrafiken har lämnat in ett förslag till trafiknämnden där tio busslinjer läggs ned eller begränsas för att klara budgeten.

Nu drar Länstrafiken in eller begränsar busstrafiken i Kalmar län, rapporterar Östra Småland Nyheterna. Anledningen är de höga bränslepriserna.

– Man kan säga att de tidtabellsjusteringar vi nu föreslår är ett sätt att möta det som kan bli ordentligt ökade kostnader, säger Anna Nyström, ekonomichef på Kalmar Länstrafik, till ÖSN.

Länstrafikens budget ligger runt en miljard, och man har skrivit avtal om busstrafik för ungefär en halv miljard. Enligt avtalen justeras priset årligen utifrån ett antal parametrar, bland annat kostnader för bränsle.

Läs även: Ministerns råd till bensinupproret: Köp en elbil

På ett år har priset på diesel ökat med 10 procent, vilket kommer få stora konsekvenser när avtalen ska justeras.

– Indexet är inget vi styr över. Men vi är oroliga över vad det kan bli för något utfall, säger Anna Nyström.

Vanligtvis sker trafikförändringar i slutet av varje år, men eftersom kostnaderna skenat under 2018 vill trafikdirektör  Karl-Johan Bodell ha fria händer att genomföra akuta åtgärder.

Enligt det förslag till beslut som lämnats till Kollektivtrafiknämnden kommer 10 busslinjer i Kalmar län dras in eller dras ned, med indragna turer på kvällar och helger. Närtrafiken föreslås också bli glesare.

– Förslaget omfattar reducering av linjetrafik buss och närtrafik på delar i trafiken som har mycket lågt resande, säger Karl-Johan Bodell.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag