Kan tvingas avgå: Majoritet i trafikutskottet saknar förtroende för Svensson-Smith

Karin Svensson-Smith (Mp) kan nu tvingas avgå som ordförande i riksdagens trafikutskott. Foto: Riksdagen.se
  • Onsdag 30 sep 2015 2015-09-30
E-post 468

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att det är en majoritet i riksdagens trafikutskott som saknar förtroende för ordföranden Karin Svensson-Smith efter offert-skandalen. – Våra två mandat avgör ju, det är en majoritet som saknar förtroende för Svensson-Smith, säger Tony Wiklander (SD) till Nyheter Idag.

Efter att det stod klart att Karin Svensson-Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott, bluffat om en kinesisk offert om att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige har kritiken varit hård. Nyheter Idag har tidigare kunnat berätta hur Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson varit djupt kritisk till hanteringen.

– Det är en rätt bisarr historia. Bekymret är ju också att folk tror att vi i utskottet sitter och hanterar offerter och anbud och det är inte riktigt seriöst, sade Åkesson under tisdagen till Nyheter Idag.

Majoritet saknar förtroende för ordförande Svensson-Smith

På onsdagseftermiddagen rapporterar SVT att samtliga alliansledamöter, alltså ledamöter från de borgerliga partierna, saknar förtroende för Svensson-Smith efter att skandalen blev ett faktum. Nu kan Nyheter Idag avslöja att även Sverigedemokraterna ställer sig på samma linje som alliansledamöterna.

– Våra två mandat avgör ju, det är en majoritet som saknar förtroende för Svensson-Smith, säger Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tony Wiklander till Nyheter Idag.

Wiklander är en av Sverigedemokraternas två ledamöter som sitter i trafikutskottet. Eftersom det nu står klart att en majoritet saknar förtroende för Svensson-Smith kan det betyda att hon tvingas avgå som ordförande för trafikutskottet, vilket skulle betyda att den rödgröna regeringen har ännu en skandal att hantera.

– Jag ska tala med gruppledningen om hur man ser på deras misstroende, säger Karin Svensson Smith (Mp) när SVT pratar med henne.

Nyheter Idag kommer följa händelseutvecklingen under dagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag