Kanadensiska specialförbandet först med att möta IS i strid

Medlemmar ur bland annat det kanadensiska specialförbandet CSOR under en ceremoni i Tacoma. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 21 jan 2015 2015-01-21
E-post

IRAK Den första bekräftade markstriden mellan IS-terrorister och västerländska styrkor ägde rum i veckan, rapporterar kanadensiska AFP. Fienden ska ha blivit nedkämpad av specialförband.

Operatörer från ett ännu ej namngivet kanadensiskt specialförband var på plats i Irak för att utbilda irakiska trupper i närheten av fronten.

Soldaterna utsattes för eld från både artilleripjäser och maskingevär. Enligt brigadgeneralen, tillika chefen för de kanadensiska specialförbandens egna militärkommando, Michael Rouleau, var det första gången man besvarat eldgivning från IS-terroristerna. För AFP bekräftade han även att operatörerna nedkämpat fienden.

Sedan slutet på förra året deltar Kanada i den USA-ledda koalition som nu är på plats i Irak för att hjälpa lokalbefolkningen att slåss mot IS. På plats har man inte bara 600 militärer utan även sex attackflyg av typen CF-18 Hornet.

Sverige deltar inte i den internationella koalitionen, men under konferensen Folk & Försvar förra veckan sade utrikesminister Margot Wallström att regeringen vill skicka svensk militär till Irak, för att där utbilda de kurdiska Peshmerga-krigarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag