Känd islamist bjöds in till panelsamtal på alternativ pridefestival

Foto: Faksimil SVT Play
  • Måndag 20 aug 2018 2018-08-20
E-post 126

GÖTEBORG Den alternativa pridefestivalen ”Reclaim Pride” bjöd i helgen in föreläsaren Fatima Doubakil, som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet, för en diskussion om Burka songs 2.0. Arrangörerna ställde inte in samtalet trots uppmaning från Göteborgs stad.

I Göteborg anordnades en alternativ hbtq-festival vid namn ”Reclaim Pride” av en grupp ungdomar på det kommunala kulturhuset ”Fängelset”. Denna festival anordnade, med stöd från Göteborgs kommun, workshops i bland annat ”antirepression” med ”Anarchist Black Cross” samt ett samtal, efter en visning av filmen ”Burka Songs 2.0”, Fatima Doubakil skulle delta, uppger Göteborgs kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson.

LÄS ÄVEN: L-riksdagsledamot rasar mot visning av ”Burka songs 2.0”

Fatima Doubakil är talesperson för Muslimska mänskliga rättighetskommittén, MMRK, som är en organisation som menar att muslimers mänskliga rättigheter i Sverige dagligen kränks genom, bland annat, rasism. Organisationen beskrivs av Aje Carlbom som en med Muslimska brödraskapet associerad organisation.

Ledarsidorna har tidigare rapporterat om MMRK och Doubakils kopplingar till regeringen och demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Göteborgs stad uppmanade organisatörerna till att ställa in den anarkistiska workshopen och samtalet med Doubakil och hennes man Kitimbwa Sabuni då de gjort bedömningen att de ”är kontroversiella föreläsare och konsulter. Flera debattörer, terroristexperter och polis menar att de kan associeras till Muslimska Brödraskapet, extremistiska personer och odemokratiska organisationer.” Och då konstaterades det att: ”Göteborgs stad ska inte samarbeta med verksamheter som vi inte kan vara säkra på ställer sig bakom demokrati och mänskliga rättigheter.”

Enligt ett pressmeddelande som arrangörerna skickade i fredags valde de att motvilligt ställa in den anarkistiska workshopen men att, i strid mot förvaltningens uppmaning, ändå genomföra samtalet med Doubakil.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag