Känner du igen den här platsen? Så kan DU hjälpa till att stoppa pedofiler

Foto: Polisen
Foto: Polisen
  • Torsdag 15 jun 2017 2017-06-15
E-post 20

EU Europol och polisen i Sverige vill ha allmänhetens hjälp med att stoppa pågående sexuella övergrepp mot barn. Genom att identifiera platser och föremål från filmer och bilder som skildrar övergrepp kan du hjälpa till att sätta stopp för pedofilerna.

Ett vinterlandskap med några granar, ett snötäckt fält och några hus i bakgrunden. Bilden skulle mycket väl kunna vara tagen någonstans i Sverige. Men polisen vet inte och vill därför ha allmänhetens hjälp med att identifiera den.

Scenen är hämtad från en film eller bild som skildrar sexuella övergrepp mot barn. Utredarna på Europol har uttömt alla tänkbara sätt att identifiera platsen på och vänder sig därför till EU:s medborgare om hjälp. Bilden är en av ett 30-tal som Europol laddat upp på sin hemsida och som man behöver hjälp med att identifiera.

På andra bilder syns flaskor, textilier, olika slags förpackningar, inredningar, smycken eller kläddetaljer som man vill få klarhet i var de kommer ifrån. Projektet heter ”Trace the object” och inleddes första juni.

– Vi visar beskurna bilder på miljödetaljer, som en schampoflaska eller en gardin, aldrig offren själva. Syftet är att geografiskt kunna fastställa var bilderna är tagna i världen. Det är en fantastisk möjlighet att få hjälp av allmänheten, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på polisen.

Den som vet vad det är för föremål som syns på bilderna, och vilka butiker man exempelvis kan köpa dem i, kan tipsa Europol direkt på sajten. Det går bra att lämna tips anonymt. Hittills har tusentals tips strömmat in vilket hjälper Europols utredare att leta på rätt ställen i världen i jakten på pedofiler.

– Vi uppmanar verkligen alla att gå in på sidan och titta. Alla tips kan vara avgörande. Det här borde passa ett folk som har globala resvanor, som många svenskar har. Man borde ha möjlighet att hjälpa till med tips om var bilderna kan ha tagits, säger Anders Ahlqvist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag