Kansas vill förbjuda bidragstagare från att gå på bio

Konservativa kansaspolitiker vill reformera bidragssystemet. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 9 apr 2015 2015-04-09
E-post 82

KANSAS Republikanska delstatspolitiker i Kansas har tröttnat på hur bidragstagare använder sig av skattepengar. I ett nytt lagförslag föreslås nu ett stopp för bland annat skattefinansierade biobesök, tatueringar och köp av tobak.

I den amerikanska delstaten Kansas har den republikanske guvernören Sam Brownback lagt fram ett lagförslag som, om det godkänns av den lokala delstatsförsamlingen, kommer omöjliggöra för bidragstagare att använda skattebetalarnas pengar för att exempelvis gå på bio eller tatuera sig.

– Vi vill försäkra oss om att de här bidragen används på det sätt som de är tänkta att användas, förklarade delstatssenatorn Michael O’Donnell i en intervju med Topeka Capital-Journal.

Tanken med lagförslaget är således att hindra bidragstagare från att spendera skattepengar på saker som det lokala styret anser vara onödigt. Frånsett biobesök och tatueringar kan Kansas fattigaste i framtiden även förvägras att köpa tobak, besöka nöjesparker, gå på strippklubb eller ta ut mer än $25 (ungefär 216 SEK) från en bankomat om dagen.

Förslaget har fått frän kritik

Förslaget har dock stött på motstånd från delstatens demokratiska opposition.

– Jag tror att vi i och med detta helt enkelt säger till folk att, om ni ansöker om ekonomisk hjälp i den här delstaten, så är ni mindre värda än annat folk och vi kommer att berätta för er hur och var ni ska få spendera era pengar, sa Carolyn Bridges, ledamot av Kansas representanthus, under en av kammarens debatter, rapporterar Kansas Citys lokalkanal KCTV.

Det är dock inte första gången i USA:s historia som politiker ifrågasatt systemet med att ovillkorligt dela ut skattebetalarnas pengar.

2013 försökte republikaner i Missouri förbjuda människor från att köpa stek och skaldjur med sina statliga matkuponger.

Detta efter att Fox News sänt en intervju med den unge Jason Greenslate, som stolt proklamerat att matkuponger var hans livsstil.

– Det är såhär jag vill leva mitt liv och jag tror inte att det kommer förändras. Det här är gratis mat, helt fantastiskt, förklarade Jason i den ökända intervjun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag