Kantar Public: Allt färre tror på Socialdemokraternas förmåga

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 20 okt 2023 2023-10-20
E-post 0

Allt färre väljare tror att en S-ledd regering skulle göra ett bättre jobb än den sittande blågula regeringen, enligt en ny undersökning från Expressen/Kantar Public.

Den blågula regeringen har haft motvind i opinionen ända sedan den tillträdde, med låga opinionssiffror och lågt förtroende för Ulf Kristersson. Samtidigt har Magdalena Andersson haft goda siffror både vad det gäller hennes eget förtroende och Socialdemokraternas opinionssiffror.

Men nu ser det ut som trenden kan vara på väg att vända för Magdalena Andersson och S. Nyligen publicerade Nyheter Idag en mätning från Sentio som visade att S tappat rejält, och på fredagen publicerar Expressen en mätning från Kantar Public som visar att väljarnas förtroende för en S-ledd regering med stöd av MP, C och V sjunker.

Läs även: Lika mellan blocken efter S-kollaps i Sentio

Andelen som anger att de tror att en rödgrön regering skulle sköta sitt arbete ”bra” sjunker med 5 procentenheter ned till 42 procent, medan andelen som tror en sådan regering skulle sköta sitt arbete ”dåligt” ökar med lika många procentenheter, upp till 49 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.

– Folk har blivit mer skeptiska till ett S-lett alternativ, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Kantar Public, till Expressen.

Även andelen som tror att en S-ledd regering skulle sköta sitt arbete bättre än den sittande blågula regeringen sjunker med 3 procentenheter ned till 40 procent, medan andelen som tror att en S-ledd regering skulle sköta sitt arbete sämre än den sittande ökar med 5 procentenheter till 36 procent. Den sistnämnda ökningen är statistiskt säkerställd.

Det sjunkande förtroendet för en S-ledd regering innebär emellertid inte att förtroende för Ulf Kristerssons sittande regering har ökat. Tvärtom minskar andelen som anser att regeringen gör ett bra arbete med 1 procentenhet, medan andelen som anser att regeringen gör ett dåligt arbete ökar med 3 procentenheter.

– Väljarna har generellt en mer negativ syn på politikens förmåga att lösa svåra samhällsproblem, säger Per Söderpalm till Expressen.

Läs även: Magdalena Andersson skyller sjukhusattack på Israel oklart vem som ligger bakom

Läs även: Hård kritik mot Magdalena Andersson efter anklagelsen mot Israel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag