Kaos i regeringen: MP pressar Löfven om invandringen

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 1936

Det råder kaos i regeringen i invandringsfrågan efter att Stefan Löfven (S) sagt till Sydsvenskan att ”Vi ska inte ha fler flyktingar – vi ska ha färre”, vilket kritiseras hårt av flera MP-toppar inklusive vice Statsminister Isabella Lövin.

– Vi behöver ha färre asylsökande. Vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. De som får ja på sin ansökan ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället. De ska snabbare få språkutbildning och kontakt med arbetslivet, sade Löfven till Sydsvenskan och inskärpte också att den som fått avslag på sin ansökan ”måste återvända till sitt hemland”.

Men Löfven får mothugg av sin vice statsminister Isabella Lövin. Enligt Lövin uttalar sig Löfven nämligen som socialdemokratiska partiledare och inte som Sveriges statsminister i intervjun med Sydsvenskan, då även MP ingår i regeringen.

I ett inlägg på Twitter skriver Lövin att ”(s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp f asylrätten o att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human”.

I en kommentar till Expressen ger Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander Lövin rätt i sakfrågan, nämligen att Löfven uttalar sig som socialdemokratisk partiledare och inte som statsminister.

– I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är att på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken. Det han redogjorde för har har varit socialdemokratisk politik sedan maj 2018.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar regeringsbråket ”ett politiskt haveri i en av våra absolut viktigaste frågor”.

– Ingen vet vilken politik regeringen egentligen står för. Vi har en statsminister som säger en sak och sedan korrigeras av sin vice statsminister, säger Kristersson till Expressen.

Även MP:s andra språkrör Per Bolund, som även är finansmarknadsminister och bostadsminister, går till angrepp på Löfvens linje i invandringsfrågan.

På Instragram lovar Alice Bah Kuhnke (MP), tidigare kulturminister och numera EU-parlamentariker, att hon och andra miljöpartister ska göra ”det svårare för socialdemokraterna att genomföra den politik de egentligen vill driva”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Under natten har rapporterna strömmat in om hur människor, många barn, försöker lämna områdena i norra Syrien som just nu är under Turkisk attack. Människor flyr. Flera av dom är sannolikt på flykt sedan tidigare. Kanske trodde att de funnit en plats att stanna upp på, börja skolan, finna ett jobb, bygga ett hem, slå rot. Samtidigt, precis samtidigt, inte av en slump utan för att fler människor på flykt innebär att fler människor kommer att behöva vår hjälp, går Statsministern i ett av världens rikaste länder ut med en retorik från högern och säger ”Vi ska inte ha fler flyktingar vi ska ha färre”. Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis. Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla. Så vad gör vi miljöpartister? Vi gör motstånd med allt vi har. Vi gör det svårare för socialdemokraterna att genomföra den politik de egentligen vill driva. Det är vi skyldiga de som röstade på oss. . #hoppiställetförhat #miljöpartiet #organiseraer #europeangreens

Ett inlägg delat av Alice Bah Kuhnke (@alicebahkuhnke)


Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag