Kaos i Stockholms tågtrafik när vild strejk inleds efter sviket vallöfte från S

Genrebild. Bild: Public Domain.
  • Måndag 17 apr 2023 2023-04-17
E-post 0

Efter att Socialdemokraterna i Region Stockholm svikit sitt vallöfte om att återinföra tågvärdarna i Stockholms pendeltågstrafik gick tågens lokförare ut i en vild strejk utan fackförbundens godkännande på måndag morgon, vilket orsakar kaos i pendeltågstrafiken.

Över två tredjedelar av pendeltågen i Stockholmsområdet står stilla på måndag morgon efter att lokförare gått ut i en vild strejk. På flera sträckor sätter SL in bussar, men bussarna kan inte ersätta all tågtrafik, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till Dagens Nyheter.

– Vi sätter bland annat in bussar från Upplands Väsby till Akalla och från Södertälje till Telefonplan, för att ta resenärer till tunnelbanesystemet. Men det ersätter ju inte all trafik, sägerAndreas Strömberg till tidningen.

Den som riskerar att bli mer än 20 minuter försenad kan få ersättning med upp till 1 315 kronor för resa med taxi, egen bil eller annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka.

– Förseningsersättningen gäller, för den som lyckas få tag i en taxi, men det kan ju bli svårt en sådan här dag, säger Strömberg.

Den vilda strejken, som genomförs utan godkännande från fackförbunden Seko och ST, inleddes på måndag morgon klockan 03, och på måndag morgon mellan klockan 04 och 06 kördes cirka 30 procent av pendeltågen.

– Vi har stor trafikpåverkan, men har svårt att säga hur detta kommer att påverka under dagen eftersom vi inte har fått in uppgifter om hur många som kommer att delta i strejken, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR, som kör pendeltågen.

Den vilda strejken fördöms av fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna.

– Det här är ingenting som hör hemma på svensk arbetsmarknad, sade fackförbundet Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson till Dagens Nyheter under helgen.

– Vi utgår från att alla våra medlemmar går till jobbet om de inte är sjuka eller har beviljad ledighet. Vårt budskap är tydligt – delta inte i olovliga aktioner.

Läs även: Vild strejk i Stockholms pendeltåg på måndag: ”Vi litar inte på fackförbunden”

– Vi litar inte på fackförbunden, att de kommer göra något. Så vi vill sända en signal till politikerna, vi vill sända en signal till facken och även till allmänheten att det här är allvar, sade en källa i strejkkommittén till Nyheter Idag på lördagen.

Den vilda strejken riktar sig mot att tågvärdarna avskaffats i Stockholms pendeltågstrafik, vilket de strejkande menar påverkar säkerheten för personal och resenärer.

Nyheter Idags källa påpekade på lördagen att Socialdemokraterna i Stockholm gick till val på att tågvärdarna skulle behållas, men sedan ändrade sig när man tog makten tillsammans med C och MP, som varit med och beslutat om att tågvärdarna ska avskaffas.

– Socialdemokraterna i Stockholm gick till val på att behålla tågvärdarna. Men efter valet ändrade de sig och körde på samma linje som innan. Vi har haft möten med Socialdemokraterna och flera andra politiska partier, men de har inte tillräckligt med ryggrad för att sätta stopp för det här, sade Nyheter Idags källa i strejkkommittén.

I en insändare i Sekotidningen som publicerades den 13 mars i år anklagade Viktor Risling, organisationsansvarig vid fackförbundet Seko Stockholm och medlem i Socialdemokraterna, sitt parti för att ha svikit i frågan om tågvärdar.

”Jag vet att flera av Sekos medlemmar i kollektivtrafiken har lagt sina röster på S på grund av denna fråga. De har även aktivt arbetat för att få vänner och familj att rösta på S i regionvalet. Medlemmar har berättat för mig att de har fått hela sina fotbollsklubbar och andra föreningar att rösta på S. De är givetvis otroligt besvikna på hur man behandlar deras röster” skrev Risling bland annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag