Kaos på sjukhus: Läkarna uppmanas själva ringa 112 – Från akuten

Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 10 jun 2015 2015-06-10
E-post 143

LUND Tidningen Sjukhusläkaren rapporterar att i ett utskick från förvaltningsledningen på Skånes universitetssjukhus uppmanas läkare att själva ringa 112 från akutmottagningen när resurserna inte räcker till. – Det är ju helt sjukt att man ska ringa 112 från en akutmottagning, säger en läkare till tidningen.

Det är tidningen sjukhusläkaren som rapporterar om ett utskick från förvaltningsledningen på Skånes universitetssjukhus. I utskicket står att läkare själva ska ringa larmnumret 112 när resurserna inte räcker till på akutmottagningen. Utskicket väcker kraftiga reaktioner från personalen.

– Det är ju helt sjukt att man ska ringa 112 från en akutmottagning! Det är ett nummer som allmänheten ringer när man är hemma och då säger de ”åk till akutmottagningen”. Ringa dit när man jobbar på akutmottagningen – det är helt bisarrt, säger en av läkarna till tidningen Sjukhusläkaren.

Rädda för repressalier

Läkarna på akutmottagningen är frustrerade över situationen och framför allt med utskicket där de uppmanas ringa akutnumret 112 – från akutmottagningen. Men av rädsla för repressalier från sjukhusledningen väljer många att hålla inne med vad de tycker, berättar tidningen. Läkaren som uttalar sig i Sjukhusläkaren väljer själv att vara anonym i intervjun.

Verksamhetschefen Maria Ohlson Andersson förklarar för tidningen att formuleringen ”är olycklig”.

– Jag tror att vi kommer att behöva formulera om det, säger hon. Det har varit en jättelång process det här med hur vi ska klara situationen under sommaren eftersom vi saknar sjuksköterskor på larm och vi har jobbat intensivt med kommunikationen, förklarar hon till tidningen Sjukhusläkaren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag