Kaplan bemöter kritik om antisemitism – ”Definierar inte mig som person”

Mehmet Kaplan (Mp). Foto: Fredrik Hjerling / Wikipedia
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post

STOCKHOLM Efter att Mehmet Kaplan (Mp) erhöll rollen som bostads- och utvecklingsminister väcktes kraftig kritik om antisemitism. Nu bemöter Kaplan kritiken i en debattartikel publicerad som Expressen publicerar. – Definierar inte mig som person, menar Kaplan.

Kritiken mot de nya ministrarna har haglat sedan den nya regeringen blev offentlig. En av ministrarna som mött kritik för tidigare klander är miljöpartisten Mehmet Kaplan som numera är utsedd till bostads- och utvecklingsminister. I en debattartikel hos Expressen skriver Ulf Öfverberg, ordförande för samfundet Sverige Israel i Stockholm, att Löfven gjort fel som låter Kaplan ingå som minister i den nya regeringen.

– Mehmet Kaplan tillhör de politiker som öppet flörtar med jihadismen och rör sig i antisemitismens utmarker. En statsminister som talar om antirasism borde inte har valt Mehmet Kaplan till minister, inleder Öfverberg i sin debattartikel.

En av de punkter som Öfverberg fäster vikt vid är att Kaplan vid ett tillfälle ska ha bjudit in Yvonne Ridley till Sveriges riksdag. Ridley har blivit hårt kritiserad för att använda ett antisemitiskt språkbruk och uppmärksammades av tidningen Expo i samband med att hon varit inbjuden på ”muslimska familjedagarna”.

– Expo Idag har tidigare rapporterat om att Ridley använt klassiskt antisemitiskt språkbruk och hävdat att ”sionisterna har tentakler överallt”. Dessutom har hon i ett tal påstått att ”sionister” kontrollerar medierna. Hon har även arbetat för den iranska statskontrollerade kanalen Press TV, en gren av IRIB (Islamiska republiken Iran Broadcasting). IRIB skrev på sin engelskspråkiga hemsida, dagen efter Förintelsens minnesdag 2011, att det inte existerade några gaskammare i nazistkontrollerade områden, skriver Expo i den artikeln.

Kaplan bemöter kritiken – ”Så korkat så klockorna stannar”

Efter att Öfverberg kritiserade Kaplan som minister i Expressen har nu ett genmäle publicerats. Kaplan är öppen med att han har ett visst ansvar i att Ridley tidigare blivit inbjuden, men tycker att det är fel att han ska definieras utifrån den händelsen. Istället bör man döma Kaplan utifrån att han hela sitt liv kämpar mot rasism, menar han.

– Det är sant att jag vid ett tillfälle befunnit mig i samma rum som en antisemit. Jag var dessutom delansvarig för att personen befann sig där. Men de minuterna i mitt liv, hur pinsamma de än är, är givetvis inte det som definierar mig som person. Att påstå att hela mitt livs kamp mot rasism varit en lögn och dessa minuter då jag befann mig fyra meter från en rasist var sanningen är faktiskt, ursäkta uttrycket, så korkat så klockorna stannar, skriver Mehmet Kaplan (Mp) i en debattartikel som tidningen Expressen publicerar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag