Karlskrona kommun mörkade sexövergrepp: Polisanmälde inte flera händelser

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 Dec 2017 2017-12-14
E-post 501

KARLSKRONA En anställd inom omsorgen i Karlskrona var tvungen att sjukskriva sig för att undvika att möte förövaren som sexuellt förgripit sig på henne. Kommunen har vetat om det sexuella övergreppet men valt att inte polisanmäla det.

En anställd inom Karlskrona kommuns omsorg har utsatts för sexuella övergrepp men kommunen valde att aldrig polisanmäla, det uppger Blekinge Läns Tidning.

Under Karlskronas sista fullmäktige för året kom det skarp kritik mot styret från oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

– Jag vill veta varför kommunen låter bli att polisanmäla när anställda eller barn inom deras ansvarsområde utsätts för sexuella övergrepp. Det räcker inte att gömma sig bakom delegation till en chef och någon intern utredning.

En anställd inom vården fick till slut sjukskriva sig att för inte behöva gå till jobbet där hon måste möta den utpekade förövaren. Även en våldtäkt och misshandel på en ung tonåring på ett HVB-hem inträffade för två år sedan och kommunen valde även då att inte polisanmäla händelsen.

Brunsberg avkrävde socialnämnden ett svar under sammanträdet men socialnämndens viceordförande Eva Strömqvist (S) svarade att hon inte kommenterar enskilda personärenden men att en intern utredning har skett.

– Jag vill veta om socialnämnden ser över sin delegationsordning och bestämmer sig för att alla övergrepp ska polisanmälas. Det är sådan lagen är, och alla som blir offer för sexuella övergrepp ska känna att de är garanterade att arbetsgivaren polisanmäler, fortsatte Brunsberg med under sammanträdet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag