Karlsson (SD) blev svårt sjuk i covid-19 – får kritik av Löfven

Foto: SVT / Nyheter Idag
  • Torsdag 21 okt 2021 2021-10-21
E-post 271

SVERIGE Riksdagsmannen Mattias Karlsson (SD) väntade för länge med att vaccinera sig och blev allvarligt sjuk i covid-19. För det får han hård kritik av statsminister Stefan Löfven (S). ”Ovärdigt är bara förnamnet”, svarar Karlsson.

För ett par veckor sedan berättade Mattias Karlsson på Facebook att han var svårt sjuk i covid-19 och befann sig på sjukhus sedan en tid tillbaka. Karlsson hade inte vaccinerat sig och till Expressen sade han att det berodde på att han hade ett ”hektiskt schema”.

– Min far fick en ganska allvarlig släng av bältros när han vaccinerade sig. Så jag har försökt hitta ett planeringsfönster där jag skulle kunna drabbas av samma sak utan att det menligt inverkade på arbetet. Men jag väntade uppenbarligen för länge, sade han till Expressen den 8 oktober.

I en intervju för Dagens Nyheter, som återges i Expressen, levererar Stefan Löfven hård kritik mot Mattias Karlsson och hans parti.

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat. Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Löfven till DN.

Enligt statsministern hade en politiker från ett annat parti behandlats annorlunda.

– Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv. Då hade det varit drev efter den personen. Men här kan han ligga och det händer ingenting. Det är märkligt, säger Löfven.

Mattias Karlsson, som nu är utskriven från sjukhuset, bemöter statsministerns kommentarer på Facebook.

”Medan jag fortfarande återhämtar mig ifrån ett livshotande tillstånd, så går landets statsminister ut och attackerar mig för min sjukdom och beklagar att fler inte attackerar mig för min sjukdom och han gör det dessutom baserat på en lögnaktig premiss”, skriver Karlsson.

”Ovärdigt är bara förnamnet, men det kanske var naivt att vänta sig mer av en man som drog in den personliga assistansen till sjuka, funktionsnedsatta barn för att bekosta massinvandringen och som öppnade landets gränser för terrorister.”

Karlsson skriver att han visserligen borde ha vaccinerat sig tidigare, men att han aldrig har sagt att han inte hade tid.

”Det jag angett som skäl var att jag inledningsvis ville säkerställa att alla som kunde tänkas behöva vaccinet före mig, skulle få det, eftersom jag uppfattade mig själv som stark och frisk”, skriver riksdagsmannen.

”Jag har också angett att en nära anhörig till mig blev sjuk i flera veckor, sannolikt som en biverkning av vaccinet. Denna personliga upplevelse fick mig, sannolikt felaktig, att tänka att jag borde försöka planera in min vaccinering vid en tidpunkt där jag skulle kunna drabbas av en liknande biverkning utan att det i alltför hög grad inverkade på mina yrkesmässiga plikter.”

Läs även: M-topp kallade SD-politik rasistisk – flipflopar i SVT: ”Det tyckte jag egentligen inte då”

Läs även: Han gick från S till SD: ”Det är ju arbetare, de jag mötte i sossarna för 20 år sedan ungefär”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag