Kärnkraft i fokus på klimatmöte

Dubai. Bild: Ivan Siarbolin/CC0
  • Lördag 2 dec 2023 2023-12-02
E-post 0

Just nu pågår ett klimatmöte i Dubai i Förenade Arabemiraten, där kärnkraften har hamnat i fokus. Detta sedan över 20 länder, inklusive Sverige, Frankrike och USA, har tagit initiativ till en deklaration om att tredubbla kärnkraften till 2050.

– Vi måste drastiskt minska utsläppen av växthusgaser. För att klara det behöver vi alla typer av fossilfri energi, och vi behöver särskilt mera kärnkraft, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson under sitt anförande enligt Svenska Dagbladet.

– Det är nödvändigt att stater tar på sig en roll och delar den finansiella risken och även att de erbjuder ytterligare incitament för företag att investera i kärnkraft, säger Kristersson vidare.

USA:s klimatsändebud John Kerry tackade särskilt Sverige, Frankrike och värdnationen Förenade Arabemiraten för initiativet.

– Vi påstår inte att ny kärnkraft ersätter alla andra energikällor men det är ett vetenskapligt faktum att vi inte kommer att nå målen om netto noll utsläpp 2050 utan ny kärnkraft, säger Kerry.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag