Karolinska opererade bort bröst på 14-åring

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 apr 2019 2019-04-03
E-post 443

STOCKHOLM Karolinska universitetssjukhuset har opererat bort brösten på minst ett 14-årigt barn, avslöjar Uppdrag Granskning. Sjukhuset vill inte avslöja hur många 14-åringar som opererats, och överläkaren på barnmottagningen försvarar kirurgiska ingrepp på barn. 

Uppdrag Granskning avslöjar att Karolinska universitetssjukhuset opererat bort brösten på minst en 14-åring med könsdysfori.

Sjukhuset har opererat bort brösten på 134 personer mellan 14 och 20 år under tidsperioden 2013 till 2019, men vill inte uppge hur många 14-åringar som fått brösten bortopererade.

Per-Anders Rydelius, överläkare vid Kid-teamet på Karolinska, försvarar operationer på barn.

– Om brösten plågar mig så att jag inte kan visa mig ute och inte kan vara med andra ungdomar, om jag inte kan gå i skolan, inte känna att jag trivs. Då är det väl rimligt att om föräldrar, vi professionella och ungdomen har den uppfattningen, hjälpa henne att slippa bysten, säger Rydelius till Uppdrag Granskning.

Rydelius menar att ansvaret för operationen bör delas ”mellan barnet, föräldrarna och professionen” om en så ung människa senare ändrar sig.

Läs även: Transperson går vidare – vill identifieras som utomjording

En av de som ångrar sig är Sametti från Finland, som Uppdrag Granskning talat med. Sametti föddes som kvinna men trivdes inte i sitt kön.

– Jag led av rätt allvarlig könsdysfori och behandlingen gjorde att det försvann. Men det löste inte problemen på sikt, säger Sametti till Uppdrag Granskning.

Sametti behandlades med både hormoner och kirurgi, bland annat opererades brösten bort. Men Sametti började tvivla.

– Det är fruktansvärt på så många sätt att inse att man har gjort ett misstag och inbillat sig saker, och därför gjort något som är oåterkalleligt, säger hon.

Kunskapsstöd till sjukvården rekommenderar operation trots otillräckligt underlag

Det finns inga nationella riktlinjer för åldersgräns på könskorrigering för ungdomar. Istället finns ett kunskapsstöd till sjukvården, “God vård av barn och ungdomar med könsdysfori”, skriven av bland andra läkare på Karolinska.

Kunskapsstödet rekommenderar bland annat bröstoperation vid könskorrigering, men noterar också att “det vetenskapliga underlaget är otillräckligt”.

– Socialstyrelsen startade 2013–2014 arbetet med att ta fram nationella riktlinjer. Det slutade i något som kallades för kunskapsstöd. För att bli en nationell riktlinje måste det finnas evidens av ganska hög klass. Och det fanns det inte för den här vården, så då blev det ett kunskapsstöd för oss som jobbar, säger Lennart Fällberg, klinikchef på Lundströmmotagningen i Alingsås, till Uppdrag Granskning.

Den 13 mars skrev flera forskare och läkare verksamma vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset en debattartikel med rubriken ”Könsbytena på barn är ett stort experiment”  i Svenska Dagbladet.

I artikeln skriver professor Christopher Gillberg med flera bland annat att hundratals barn varje år utsätts för behandling med hormoner och könsstympning ”helt utan att det föreligger någonting som ens skulle kunna liknas vid rimligt underlag ifråga om vetenskap eller beprövad erfarenhet”.

David Eberhard, författare och psykiater, är mycket kritisk till barnoperationerna.

– Det är fruktansvärt. Det här är den nya tvångssteriliseringen. Det här kommer vi få äta upp, säger Eberhard till Nyheter Idag.

Läs även: Eberhard om barnoperationerna: ”Det här är den nya tvångssteriliseringen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag