Kasselstrand fortsatt ordförande för SDU

Gustav Kasselstrand. Foto: sdu.nu
  • Lördag 29 nov 2014 2014-11-29
E-post

UPPSALA Med rösterna 31 – 25 vann Gustav Kasselstrand över utmanaren Henrik Vinge i den dramatiska omröstningen om ordförandeposten i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund. Men det var nära att Vinge skulle knipa platsen som ordförande för SDU.

Nu står det klart att Gustav Kasselstrand är fortsatt ordförande över Sverigedemokratisk Ungdom, SDU. Detta är andra gången han blivit utmanad om positionen som ledare för förbundet, senast av Henrik Vinge. Förra gången var det Paula Bieler som utmanade Kasselstrand.

Nära att Vinge fick majoritet

Omröstningen var jämn och Kasselstrand vann ordförandestriden med endast sex rösters marginal, 31 för Kasselstrand och 25 för Henrik Vinge.

Flera medier har inför SDU-kongressen beskrivit maktkampen som att moderpartiet vill få kontroll över ungdomsförbundet. Detta efter att Kasselstrand på en rad punkter i sitt ordförandeskap gått en egen, mer nationalistisk, väg jämfört med det mer socialkonservativa moderpartiet. Kritiker till Vinges kandidatur som ordförande menar att partitoppen länge försökt få bort Kasselstrand just på grund av ideologiska skiljelinjer.

– Jag stod inför ett val, erbjudande om toppjobb i riksdagen eller fortsatt SDU-ordförande. Jag valde er, ska Kasselstrand ha sagt i talarstolen strax innan omröstningen.

Samtidigt har kritiker mot Kasselstrand gjort gällande att en rad beslut under Kasselstrands ledning varit olämpliga, exempelvis kontakter med andra nationalistiska och högerradikala ungdomsförbund i Europa.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag