Kastade banger mot polisstation – två tonåringar inför rätta

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 5 feb 2021 2021-02-05
E-post 336

LUND Två ynglingar ville hämnas på Polisen och kastade in en kraftig fyrverkeripjäs på polisstationens innergård. De kunde dock gripas nästan genast och ställs nu inför rätta misstänkta för blåljussabotage.

Det var en kväll i början av juli som några ungdomar hade varit ute och firat att en av dem fyllt 18, men på grund av berusning hade en av dem blivit omhändertagen av polis. Två av dennes vänner bestämde sig då för att hämnas genom att kasta en banger, en kraftig smällare, in på polishusets innergård. Vad de inte visste var att de observerades av spanare i närheten.

– Jag ser hur två ynglingar stannar till strax framför min bil. De verkar tala om var det sitter kameror och pekar och gestikulerar. Samtidigt maskerar de sina ansikten med luvor och kragar som för att dölja sina ansikten, uppger en polis i ett PM.

Ynglingarna förvinner iväg mot polisstationen där de tänder bangern och kastar den över muren som omgärdar innegården.

– Plötsligt hör jag en smäll och vände mig om då jag uppfattar att den sker på andra sidan väggen bakom mig. Direkt efter kommer en rejäl smäll som får både mig och [en annan polis] att titta på varandra. Vi beger oss genast ut på gården som är vår personalentré och jag ser hur det ryker upp mot fasaden där skylten POLIS finns på byggnaden.

De två ynglingarna, 16 respektive 17 år gamla, springer därifrån men kan gripas nästan på en gång. De nekar till att ha haft något med dådet att göra, men på den enes telefon hittas filmsnuttar från händelsen. De står nu åtalade för sabotage mot blåljusverksamhet, och den ene står även åtalad för narkotikabrott för en tidigare händelse.

Flera poliser vittnar om olustkänslor efter händelsen eftersom bangern exploderade nära personalingången där poliser ofta passerar.

– Man blev väldigt förvånad och jag tänkte att detta är en ingång som används regelbundet och bilarna ställs utanför. Det är mycket olustigt att det händer vid 23-tiden då vi slutar. Vem som helst kunde varit där, säger en polis i förhör.

Båda misstänkta är av svenskt ursprung.

Läs även: Notorisk falsklarmare i rätten

Läs även: ”Ungdomar” låg i bakhåll – sköt raketer på brandkåren i Göteborgsghetto

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag