Kävlingepolisen: ”Rånarna ser ungdomarna som bor här som uttagsautomater”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 28 apr 2020 2020-04-28
E-post

SKÅNE Personrån av ungdomar ökar i de skånska orterna Åkarp och Lomma. Enligt lokalpolisen ser rånarna ungdomarna i området som ”uttagsautomater” då många som bor i området har det bra ställt ekonomiskt.

Personrån av ungdomar ökar i Åkarp och Lomma, två skånska tätorter nära Malmö, rapporterar Sydsvenskan. 

Läs även: Man tvingades ta ut pengar av rånare i Adidasbyxor

– Det är orter där ett flertal har det bättre ekonomiskt ställt, har dyra jackor och märkesgrejer som mobiler, dyra hörlurar, Armanikepsar och klockor. Saker som rånarna vill åt, säger Mikael Ramsbjer vid Kävlingepolisen till Sydsvenskan.

Ramsbjer säger att polisen vet vilka många av rånarna är: tonåringar från Malmö, Lund, Lomma och andra orter.

Skälen till att polisen inte kan stoppa rånen är flera, men en viktig faktor är att de som utsatts känner sig hotade och inte vågar berätta om vad de utsatts för.

Läs även: Förnedringsrånare dömdes till ungdomsvård – vägrar ta sitt straff

Polisen har dessutom noterat en ny trend: att rånarna tvingar sina offer att skaffa nya rånoffer, mot löfte att själva bli lämnade ifred.

– Rånarna ser ungdomarna som bor här som ”uttagsautomater”, säger Mikael Ramsbjer, som tror att problemen kan öka under sommaren.

– Vuxenvärlden måste sluta upp för att få stopp på det här. Många av de här ungdomarna mår väldigt dåligt psykiskt. De är jätterädda, kränkta och vågar inte gå ut. Vi måste hitta sätt att prata mer med tonåringarna om det här, säger Miakel Ramsbjer till Sydsvenskan.

Läs även: 12-årig pojke rånad av två äldre killar med luvor

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag