Kawesa om Almedalen: Vitt medelklassarrangemang som är dyrt!

I bakgrunden: Gudrun Schyman eldar pengar i Almedalen. T.v: Vicotoria Kawesa. Foto: Wikipedia & Flickr
  • Lördag 10 jun 2017 2017-06-10
E-post 1076

STOCKHOLM Ett vitt medelklassarrangemang som få har råd att delta i och som dessutom skyddar nazister som vill döda alla som förespråkar mänskliga rättigheter. Det är felet på politikerveckan i Almedalen, säger partiledare Victoria Kawesa (Fi), i sitt tal på politikerveckan i Järva.

Politikerveckan i Järva har inletts. Syftet med veckan, som egentligen är nio dagar lång och pågår mellan 10-18 juni, är att minska avståndet mellan politiker och invånare. Likt politikerveckan i Almedalen har varje riksdagsparti samt Feministiskt Initiativ tilldelats varsin temadag.

Idag, 10 juni, är det Feministiskt Initiativs temadag. Partiledaren Victoria Kawesa ägnar sitt tal på politikerveckan i Järva åt att förklara varför Fi valt att bojkotta politikerveckan i Almedalen.

Anledningen står att finna i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens planerade närvaro i Almedalen.

– Det som är så himla svårt att förstå är att alla vi vet om att nationella motståndsrörelsen är en högerextrem, våldsbejakande, radikaliserad organisation, säger Victoria Kawesa och syftar på Nordiska Motståndsrörelsen varpå hon fortsätter, som säger på sin hemsida att de vill döda statsministern, de vill döda alla oss som inte har vitt, svenskt blod i våra kroppar!

Kawesa berättar även att NMR vill döda rasförrädare, enligt Kawesa innebär det att alla som står upp för mänskliga rättigheter ska dödas.

– Det är den här gruppen som man skydder och ger plats åt i Almedalen, fortsätter Kawesa.

Partiledaren för Fi har fått höra argument om yttrandefrihet, något hon tycker är konstigt eftersom yttrandefriheten för NMR, enligt Kawesa inte bara innebär att yttra åsikter.

– Men nazisterna har ju också yttrandefrihet, och det här är väldigt konstigt, för den här yttrandefriheten skulle då innebära att de har frihet att kränka, hota och mörda?

Enligt Kawesa är det en skam att de etablerade partierna väljer att ”mingla med nazisterna” istället för att ”sätta press på arrangörer och polis” om att förbjuda dem från att vara i Almedalen.

Att Nazisterna är i Almedalen är inte det enda som är fel med politikerveckan, enligt Fi-ledaren Victoria Kawesa.

Hennes parti har deltagit på Almedalsveckan i princip vartenda år under det senaste decenniet. För sju år sedan blev partiet väldigt uppmärksammade då Kawesas partiledarkollega Gudrun Schyman ställde sig vid en grill och eldade upp 100 000 kronor inför ett entusiastiskt journalistuppbåd.

Eldandet av pengar hyllades av pr-konsulter men kritiserades också av många svenskar som menade att pengarna hade kunnat användas till behövande istället.

Enligt Kawesa är det ett problem att Almedalen blivit en så dyr affär som dessutom har en viss etnisk och klassmässig prägel.

– Almedalen är fortfarande ett vitt medelklassarrangemang, det är inte alla som har råd att ta sig till Almedalen, konstaterar partiledaren för Feministiskt Initiativ.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag