KD-flopp i DN/Ipsos – L över spärren

Bild: Faksimil SVT/Pressbild Liberalerna
  • Onsdag 26 apr 2023 2023-04-26
E-post 0

Kristdemokraternas nedgång i opinionsmätningarna fortsätter. I april månads mätning från DN/Ipsos tappar partiet en procentenhet och hamnar som enda riksdagsparti under riksdagsspärren med 3 procent.

– Det är ett tufft opinionsläge som speglar att partiet upplever flera kriser parallellt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

De kriser KD upplever är enligt Källebring missnöje med det försenade elstödet, partisekreterare Johan Ingerös avgång och intern kritik om att partiet varit för hårda i migrationsfrågan under valrörelsen.

Läs även: Kollaps för KD i Sentio

För regeringspartiet Liberalerna är mätningen betydligt muntrare läsning. Partiet ökar från 3 till 4 procent och hamnar därmed precis över riksdagsspärren. DN/Ipsos redovisar emellertid sina resultat i heltal, och den egentliga förändringen för L är marginell.

På den rödgröna sidan sker små förändringar. Vänsterpartiet ökar med en procentenhet i mätningen och når därmed 9 procent, partiets högsta notering sedan valet. Miljöpartiet och Socialdemokraterna tappar en procentenhet var. Övriga partiet står still i mätningen.

DN/Ipsos mätning i april

Ipsos har genomfört 1 588 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 11-23 april på telefon och web. Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 36 (37)

Moderaterna 19 (19)

Sverigedemokraterna 18 (18)

Vänsterpartiet 9 (8)

Centerpartiet 5 (5)

Liberalerna 4 (3)

Miljöpartiet 4 (5)

Kristdemokraterna 3 (4)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag