KD-flopp i SvD/Novus – sämsta resultatet någonsin

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 22 okt 2023 2023-10-22
E-post 0

Oktober månads mätning från SvD/Novus är dyster läsning för de blågula partierna i allmänhet och Kristdemokraterna i synnerhet. KD tappar 1,1 procentenheter och får därmed 2,6 procent – deras sämsta notering i Novus någonsin.

– KD har försökt bredda väljarbasen med traditionella frikyrkoväljare till att även omfamna en politik med hårdare tag som har stöd på högerkanten. Man har gått från ett kristet socialt parti till ett auktoritärt men där är konkurrensen tuff från både SD och M. Den planen har gått om intet och nu blöder partiet åt två håll. Man förlorar sina gamla väljare och vinner inte några nya, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö/Kalmar, till SvD.

– Partiet har haft flera interna problem och visade upp en otrolig kaxighet att man skulle lösa energikrisen inför senaste valet. Nu är KD ansvarigt för den frågan samtidigt som svenska folket känner en stor oro just för att elpriserna blir höga även i vinter, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SvD.

Även Liberalerna går bakåt i mätningen, från 3 procent till 2,7. Därmed ligger två av de tre regeringspartierna långt under riksdagsspärren, samtidigt som Centerpartiet förstärker den rödgröna sidan genom att ta sig över spärren, från 3,9 till 4,8 procent.

Samtidigt tappar Moderaterna 0,9 procentenheter och får 18,2 procent. Partiet passeras därmed av Sverigedemokraterna, som ökar med 2,5 procentenheter till 20,7 procent och blir näst största parti.

Det största partiet är fortsatt Socialdemokraterna, som ökar med 0,8 procentenheter till 37,8 procent.

Men allt är inte frid och fröjd på den rödgröna sidan. Det pågående kaoset inom Miljöpartiet ser ut att påverka partiets stöd, som faller från 5,7 till 4,4 procent.

SvD/Novus mätning i oktober

2250 intervjuer mellan 18 september och 15 oktober. Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 37,8 (37,0)

Sverigedemokraterna 20,7 (18,2)

Moderaterna 18,2 (19,1)

Vänsterpartiet 7,4 (7,8)

Centerpartiet 4,8 (3,9)

Miljöpartiet 4,4 (5,7)

Liberalerna 2,7 (3,0)

Kristdemokraterna 2,6 (3,7)

Övriga partier 1,4 (1,6)

Läs även: Lika mellan blocken efter S-kollaps i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag