KD gör L sällskap under spärren i SVT/Novus

Bild: Faksimil SVT/Pressbild Liberalerna
  • Torsdag 2 mar 2023 2023-03-02
E-post 0

Kristdemokraterna tappar och hamnar under riksdagsspärren i februari månads mätning från SVT/Novus. Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö menar att de låga siffrorna för KD beror på det ekonomiska läget.

– Vi har ärvt en slags missnöjesvinter med tufft läge för svensk ekonomi. Väldigt många hushåll har det jättekämpigt, så det finns en stor oro som vi också delar och som vi också arbetar med för att kunna lösa, säger Ingerö till SVT.

SVT: Är det här ett bekymmer för er?

– Det finns inget parti som inte vill ha högre siffror än vad de har, men de siffror som vi är mest bekymrade över nu är inflationen, vårdköerna elpriserna, matpriserna. Allt det som gör att människor har det tufft just nu.

Samtidigt noterar övriga partier i det blågula blocket – regeringspartierna Liberalerna och Moderaterna samt stödpartiet Sverigedemokraterna – marginella ökningar.

Mest ökar emellertid Socialdemokraterna, som når 38,2 procent efter en ökning med 1,1 procentenhet.

– Med stor nationell och internationell orolighet innebär att väljarna främst samlas kring de stora partierna. Internationell orolighet tenderar att mer gynna sittande regering, men nationell orolighet gynnar oppositionen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Samtliga förändringar i mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen.

SVT/Novus partisympatiundersökning för februari

Undersökningen har genomförts mellan den 30 januari och 26 februari 2023. Förändringar sedan förra mätningen inom parentes. Totalt antal intervjuer: 3370.

Moderaterna 20,2 procent (+0,5)

Liberalerna 3,5 (+0,5)

Centerpartiet 4,9 (-0,1)

Kristdemokraterna 3,6 (-0,7)

Socialdemokraterna 38,2 (+1,1)

Vänsterpartiet 6,7 (-0,7)

Miljöpartiet 4,4 (-0,6)

Sverigedemokraterna 17,3 (+0,4)

Övriga partier  1,2 (-0,4)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag