KD-källa: Förundersökningen mot Szyber kan vara ”schack matt”

Foto: Riksdagen
  • Onsdag 19 sep 2018 2018-09-19
E-post 162

SVERIGE Den politiska karriären för KD-toppen Caroline Szyber kan inom kort vara över. Det säger en källa med insyn i KD som menar att åklagarens förundersökning kan vara början på slutet. – Om det blir något av den där förundersökningen är det schack matt, säger källan till Nyheter Idag.

Det var Aftonbladet som avslöjade att KD-toppen Caroline Szyber tagit med sig familjen på tjänsteresor samtidigt som det hela bekostats av skattebetalare. Hon erkände då att hon gjort fel och har betalat tillbaka en del av pengarna.

Men sedan kom ännu ett avslöjande från Aftonbladet. Tidningen berättar att Szyber rest till ett privat bröllop där skattebetalarna fick stå för resan. I det ingick tåg, traktamente, bilersättning, taxi samt boende för Szyber och hennes sambo.

Åklagare inleder förundersökning

Under tisdagen har Szyber betalat tillbaka 35 000 kronor som avser tre olika resor, rapporterar Aftonbladet. Men detta hindrar emellertid inte särskilda åklagarkammaren i Malmö från att inleda en förundersökning och efter att det nyheten kom tvingades Szyber lämna partistyrelse och verkställande utskott i Kristdemokraterna.

Nyheter Idag har talat med en källa som har god insyn i partiet och den personen är osäker på Szybers politiska framtid.

– Jag har inte koll på alla turerna runt henne. Om det blir något av den där förundersökningen är det schack matt, men annars vet jag inte, säger KD-källan till Nyheter Idag.

Ett parti som KD värnar om hög moral och etik. Hur påverkar detta partiet internt?

– Det vet jag inte eftersom jag inte kan bedöma exakt vad hon har gjort, jag skulle behöva kika mer på det innan jag har en åsikt. Det jag vet, rent allmänt, är att reglerna är krångliga. Det första avslöjandet kändes som ett ”honest mistake” men jag vet inte hur det är med de senare grejerna, säger källan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag