KD lämnar försvarsförhandlingarna: ”Miljarder från regeringen”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post 11

STOCKHOLM Kristdemokraterna lämnar försvarsförhandlingarna som de tidigare haft med regeringen, M och C. Enligt KD är deras förslag på försvarsanslag flertalet miljarder kronor från regeringens nivå. – Vi har gjort bedömningen att det är i storleksordningen 10 miljarder som krävs de kommande tre åren för att kunna uppfylla det vi kom överens om i den tidigare försvarsuppgörelsen, säger Ebba Busch Thor.

Våren 2015 slöts en försvarsuppgörelse mellan regeringspartierna S och MP samt oppositionspartierna M, C och KD. Idag lämnade kristdemokraterna försvarsförhandlingarna. Det uppger Aftonbladet.

Partierna har inte kunnat enas om hur mycket pengar som ska tillföras försvaret.

– Vi har gjort bedömningen att det är i storleksordningen 10 miljarder som krävs de kommande tre åren för att kunna uppfylla det vi kom överens om i den tidigare försvarsuppgörelsen, men också kunna ge en något högre förmåga och för att kunna ge en större långsiktighet för försvaret, säger Ebba Busch Thor till Aftonbladet. 

Enligt Kristdemokraternas saknas viljan från regeringen varpå det, för KD-ledaren, inte längre anses vara värt att fortsätta förhandlingarna.

Enligt Busch Thor har samtalen stagnerat och samarbetet kan inte längre anses som konstruktivt. Enligt kristdemokraternas bedömning spelar det ingen roll om de är med i försvarsuppgörelsen eller inte. Busch Thor uppger för Aftonbladet att intresset från regeringspartierna saknas. Hon uppger även att Kristdemokraternas bud ligger flertalet miljarder ifrån nivån på regeringens förslag på försvarsanslag.

Moderaterna har tidigare hotat att hoppa av försvarsuppgörelsen men  har valt att inte gå från ord till handling.

Nu består försvarsuppgörelsen av de fyra partierna S, MP, C och M.

Enligt Liberalernas försvarspolitiska talesperson, Allan Widman, är det möjligt att även Moderaterna och Centerpartiet snart lämnar försvarsuppgörelsen.

– Jag tror att moderaterna och centern väljer att följa Kristdemokraternas initiativ här. Om de gör det i dag eller inom kort kan vi låta vara osagt. Men den nu pågående prövningen av regeringens förtroende är något som pekar i den riktningen, säger Allan Widman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag