KD och V om lokalt tiggeriförbud: ”Diskriminerande”

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post 743

KATRINEHOLM På måndagen röstade kommunfullmäktige i Katrineholm igenom ett tiggeriförbud – något som ledamöter från Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kallar ”diskriminerande”.

P4 Sörmland rapporterar att förslaget om tiggeriförbud röstades igenom på måndagskvällen av den styrande majoriteten bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna. Även Sverigedemokraterna röstade för förbudet, samt en ledamot för något av de andra partierna.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär att de lokala ordningsföreskrifterna ändras så att det blir förbjudet med passiv pengainsamling i kommunens centrala delar. Den nya lagen ska gälla från och med 1 augusti i år.

Flera ledamöter reserverade sig mot beslutet. Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson påpekade i sin reservation att det inte är ett brott att vara fattig och att det är orsakerna bakom fattigdomen som borde lösas.

– Det är en sorglig dag. Det är dystert för vårt medmänskliga, varma Katrineholm. Det har blivit kallare, sade Inger Fredriksson till P4 Sörmland efter att förslaget röstats igenom.

KD:s gruppledare Joha Frondelius och V:s Tony Rosendahl skrev en gemensam reservation om att ett tiggeriförbud inte kommer att lösa några problem och att kommunen måste ha en plan för att hjälpa de som tigger.

”Vi anser att ett tiggeriförbud dessutom är diskriminerande då åtgärden först och främst är riktad mot en folkgrupp, nämligen de romer från Rumänien som befinner sig i kommunen”, skrev de två ledamöterna.

Läs även: 41 kommuner förbereds för att ta emot IS-återvändare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag