KD-toppen Lega vill att EU pressar flyktingvägrande länder att öppna sina gränser

Foto: Göteborgs kommun/Facebook
  • Lördag 23 mar 2019 2019-03-23
E-post 1479

GÖTEBORG Kristdemokraten David Legas dröm är ett EU med en gemensam asylpolitik. Tills det systemet är på plats vill han att EU sätter press på de länder som idag vägrar att ta emot flyktingar. – Vi har också de möjligheterna att pressa dem till att ändra sin ståndpunkt, sade Lega vid ett EU-politiskt seminarium på Göteborgs universitet.

David Lega, till vardags kommunalråd i Göteborg, är tillsammans med Sara Skyttedal Kristdemokraternas toppnamn till EU-valet i vår. På fredagen debatterade han med kandidater från andra partier på Göteborgs universitet.

Läs även: Kristersson vill ha sex utan att ha samlag

Deltog gjorde förutom Lega även Linus Glanzelius (S), Henrik Sundström (M), Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C), Malin Björk (V) och Stina Svensson (FI).

Migration var ett av flera ämnen som debatterades. Efter ett inlägg från SD:s Charlie Weimers där Weimers bland annat menade att europeisk migrationspolitik handlar om att säkra EU:s gräns, fokusera på hjälp på plats och att länder själva bör få välja om man vill ta emot migranter var det David Legas tur.

– Jag vill inleda med att säga att jag stark motsätter mig allt som som Sverigedemokraterna sade i sitt anförande, sade Lega och fortsatte:

– Jag tycker att Europa ska ha en human och långsiktig, ansvarsfull migrationspolitik. Det är vad vi behöver göra.

David Lega förklarade sedan att om han och Kristdemokraterna fick bestämma skulle vi ha ett gemensamt asylsystem för hela Europa där migranter som kommer till EU söker till EU och inte till ett specifikt land.

– Men olyckligtvis är det som vi vet väldigt olika syn på invandring, inte bara här i det här rummet, utan runt om i Europa. Chansen att få en sådan lösning på plats ser inte bra ut. Vi behöver betrakta det med mer pragmatism istället för med utopism under tiden som vi får mer människor att ansluta sig (till våran åsikt), sade Lega.

Därefter förklarade Lega att han tycker att EU-ländernas migrationslagar och regler ska harmoniseras, bli mer lika. Han adresserade också att vissa länder, bland annat Polen, Ungern och Tjeckien, vägrat ta emot de flyktingkvoter som bestämts inom EU.

– Det betyder förmodligen att de länder som idag helt vägrar att ta emot migranter måste ändra sin ståndpunkt, sade Lega som menar att EU har makt att tvinga länder att ändra sina migrationslagar.

– Vi har också de möjligheterna att pressa dem till att ändra sin ståndpunkt, sade Lega.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag