KD vill ha lag mot att kränka poliser: ”Blir kallade för hora”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 28 okt 2021 2021-10-28
E-post

SVERIGE Kristdemokraterna vill göra det olagligt att skymfa eller kasta glåpord mot poliser, rapporterar Ekot. En sådan lag har funnits tidigare och nu vill man väcka liv i den igen.

Andreas Carlson, KD:s rättspolitiske talesperson, förklarar varför detta behövs.

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, blir kallade för hora och andra okvädinsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete men också för att stärka sina egna aktier i den gängkriminella miljön och man spelar in och sprider i stora kretsar. Så det är också en del i marknadsföringen – ett maktspråk som måste tas ifrån de gängkriminella.

Fram till 1976 fanns brottet ”missfirmelse mot tjänsteman” som förbjöd kränkningar mot exempelvis poliser. Nu föreslår KD att lagen återinförs, och att straffet för den som bryter mot lagen blir böter.

Förslaget är en del av partiets nya kriminalpolitiska program som presenteras på fredag.

– Vi ser att det finns en lucka i lagstiftningen som inte träffar det som poliser i dag utstår, faktiskt varje arbetspass i utsatta områden, säger Andreas Carlson.

Ekot: Men ska inte poliser vara beredda att tåla lite mer än andra?

– Det gör de redan i dag, men det är ett mycket klent argument för att en kvinnlig polis ska bli kallad hora och andra könsord varje gång hon rör sig i de här områdena, som flera poliser vittnar om att de gör.

Läs även: Rappare försökte skjuta pappa för sonens skuld – misslyckades

Läs även: Tände eld på asylboende – får straffrabatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag