Kemikalieskatten slår mot svensk ekonomi

Pressbild från Miljöpartiet. Per Bolund (t.v) och Gustav Fridolin (t.h)
  • Söndag 16 sep 2018 2018-09-16
E-post 277

SVERIGE Arbetstillfällen som lämnar Sverige, uteblivna skatteintäkter och mindre lönsamhet för elektronikföretag som säljer till slutkunder. Det förefaller vara resultatet av den rödgröna regeringens kemikalieskatt som infördes förra året.

Den nya kemikalieskatten som den rödgröna regeringen införde betyder i sak att elektronikvaror åläggs en särskild skatt baserad på vikt. Skatten kan uppgå till så mycket som 320 kronor per produkt, men det stannar inte där. Även moms tillkommer på skatten varför elektronikprodukter kan totalt kan bli 400 kronor dyrare.

Skatten infördes första juli förra året och nu presenteras en utredning om vilka effekter skatten har haft. HUI Research har på uppdrag av Elektronikbranschen tittar närmare på skattens effekter.

”Utvärderingen från HUI Research visar att staten varit för optimistiska i sina beräkningar av skatteintäkterna som skulle uppgå till 2,4 miljarder, men i själva verket endast landat på knappt 1,3 miljarder under första året. Ser man även till skattens följdeffekter på statskassan, exempelvis uteblivna momsintäkter, är den statsfinansiella effekten marginell och kan i värsta fall vara negativ”, skriver Elektronikbranschen i ett pressmeddelande.

Andra effekter av skatten är att elektronikvaror, inte helt oväntat, blir dyrare i Sverige jämfört med andra länder. En annan effekt är att elektronikhandlare får lägre marginaler samt att mellan 600 och 1400 arbetstillfällen går förlorade i branschen.

– Kemikalieskatten hjälper varken miljön eller hälsan. Nu visar det sig att den inte heller tar in pengar till statskassan, säger Klas Elm, VD på Elektronikbranschen.

Per Bolund (MP) försvarade skatten

Skatten på elektronikvaror har tidigare mött kritik och har då försvarats av finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

”När vi använder vår mobil eller sätter våra barn i förskola ska vi inte behöva oroa oss för farliga kemikalier. Arbetet för en giftfri vardag är därför en av de viktigaste miljöfrågorna för regeringen. Kemikalieskatten är ett verktyg för att minska användningen av farliga kemikalier”, förklarade han i en kommentar till Dagens Industri.

Utredningen som föregick förslaget om kemikalieskatten tillsattes av den borgerliga regeringen 2013. Tre år senare ingick skatten som en del i de rödgrönas budget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag