Kent Ekeroth döms för misshandel: Uppmanas lämna riksdagen

Kent Ekeroth (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 jun 2017 2017-06-28
E-post 577

STOCKHOLM Kent Ekeroth (SD) har gjort sig skyldig till ringa misshandel. Det slår Stockholms tingsrätt fast på onsdagen och domen får politiska konsekvenser. – För vår del innebär den fällande domen att vi kommer uppmana Ekeroth att lämna sin plats i riksdagen, säger Mattias Karlsson (SD) till SVT Nyheter.

Under onsdagsförmiddagen kom domen från Stockholms tingsrätt mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Han döms för ringa misshandel efter att han utdelat ett slag i krogkön på Stureplan förra året.

Beskedet från tingsrätten får direkta politiska konsekvenser. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson säger till SVT Nyheter att Ekeroth nu måste lämna sitt uppdrag i riksdagen.

– Det var ett fall som var ganska oklart, men nu har domen kommit och för vår del innebär den fällande domen att vi kommer uppmana Ekeroth att lämna sin plats i riksdagen, säger Karlsson.

Om Ekeroth inte blivit dömd hade han kunnat sitta kvar i riksdagen. Däremot skulle han fortfarande bli tvungen att ge upp sin plats i justitieutskottet då hela affären har skadat partiets förtroende, berättade Karlsson vidare.

Själv skriver Ekeroth på Facebook att domen är ”felaktig” och att han tänker överklaga. Men det är långt ifrån säkert att Ekeroth får en chans att bli friad i högre instans. Brottsmålsadvokaten Viktor Banke förklarar på Twitter att det krävs prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp i Hovrätten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag