Kent Ekeroth friad i hovrätten

Kent Ekeroth (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 Dec 2017 2017-12-01
E-post 28

SVERIGE Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) dömdes i tingsrätten för ringa misshandel efter en incident i en krogkö i november förra året. Han överklagade domen och friades idag i Svea hovrätt.

Det var en kall kväll i slutet av november förra året när Kent Ekeroth köade till Stureplansklubben Solidaritet. Efter att han och hans sällskap blivit nekade inträde och han var på väg därifrån uppstod en situation med andra köande som slutade med att Ekeroth delade ut en örfil mot en man som enligt Ekeroth hade inlett handgemänget. Ekeroth hävdade nödvärn, men enligt tingsrättens bedömning kunde åklagaren visa att så inte var fallet.

I hovrätten har Ekeroths advokat lagt fram ny bevisning. Dels handlade det om vittnenas politiska hemvist vilket skulle göra dem motiverade att vilja sätta dit honom, dels handlade det om en film från en övervakningskamera som påstods visa att den dörrvakt som vittnade mot honom i tingsrätten inte kan ha sett vad som skedde i det avgörande ögonblicket. Det var det senare som hovrätten tog fasta på i sin friande dom.

Det är åklagarens uppgift att bevisa att Ekeroth inte handlade i nödvärn, och hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att detta inte har skett. Kent Ekeroth frias därför i hovrätten som därmed river upp tingsrättens dom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag