Kenyansk politiker om valet: ”Det har definitivt förekommit valfusk!”

Foto: Facebook & Flickr
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 38

KENYA I samband med att kenyanerna under tisdagen 8 augusti gick till valurnorna har det varit oroligt i landet. Demonstranter har dödats och oppositionen flaggar för valfusk. – Det har definitivt förekommit valfusk, säger Generalsekreteraren för Kenyas Socialdemokratiska Parti, Wandeto Wachira, till Nyheter Idag.

Tisdagen 8 augusti gick kenyanerna till val. I media har det rapporterats om oroligheter och att demonstranter har dödats när de demonstrerat emot valfusk.

Nyheter Idag har talat med Wandeto Wachira, politisk kandidat till parlamentet från valkretsen Norra Embakasi. Wachira är också Generalsekreterare för Kenyas Socialdemokratiska Parti.

Wachira berättar för Nyheter Idag att den oppositionella presidentkandidaten Raila Odinga ifrågasatt valets trovärdighet. Det är specifikt valmaskinerna, vars resultat Odinga betvivlat.

Kenyanska valmyndigheten, det styrande partiet och representanter från oppositionen har inlett en granskning av valresultatet. Enligt Wachira har det förekommit valfusk.

– Det har definitivt förekommit valfusk, säger Wandeto Wachira till Nyheter Idag.

Han säger att det är olagligt att muta väljare men att valmyndigheten valt att förbise att politiska partier gjort just det.

Enligt Wachira finns få skillnader mellan de två huvudkandidaterna i presidentvalet, Uhuru Kenyatta och Raila Odinga.

– Både Uhuru och Raila stödjer den neoliberala politiken till förmån för storindustrin och minimal stat. Båda vill framstå som lydiga gossar i imperialisternas ögon. Om du läser deras valprogram säger de samma sak fast med olika ord. Problem för bönderna, arbetarna och de arbetslösa nämns i form av emotionella budskap men inga praktiska lösningar föreslås. Imperialisterna är nöjda oavsett om Kenyatta eller Odinga sitter på makten.

Enligt Wachira är Kenyas politiska system extremt korrupt. Han berättar att systemet är fördelakigt för de rika, att man i princip kan köpa sig en parlamentspost.

– De mesta pengarna som spenderas används för att muta väljare, varav de flesta tvingas kvar i fattigdom av samma personer som köpt deras röster.

Kenyas Socialdemokratiska Parti är egentligen inte ett socialdemokratiskt parti i den kontext vi svenskar är vana vid.

– Partiets mål är att se till så att fattigdom, förtryck och exploateringen av massorna avskaffas. 

Namnet kom till under Moi-diktaturen i Kenya då socialistiska och kommunistiska partier var strikt förbjudna. I själva verket är partimedlemmarna hårdföra marxist-leninister. Enligt Wachira finns det en stor sannolikhet att partiet, under sin nästa kongress, väljer att byta namn.

Att bygga det marxist-leninistiska partiet i ett land som Kenya är inte en dans på rosor. Wachira betonar de finansiella problemen som ett stort hinder för partibyggandet, men han lägger också en särskild vikt vid de etniska aspekterna av kenyansk politik.

– Politiken i Kenya är baserad kring etnisk mobilisering snarare än mobilisering utifrån politiska program. Det här gör att det är mycket svårt att sälja in en konkret politisk agenda till folket, men vi går ändå framåt, framförallt bland landets ungdomar.

Wachira är hoppfull inför framtiden.

– Kenyaner är ett tålmodigt folk men när de väl tröttnar på systemet tvekar de inte att revoltera mot det. Det här hände under den koloniala perioden, under enparti-perioden och under kampen för en ny konstitution. Det arbete vårt parti uträttat på marken kommer att bära frukt i framtiden och kenyaner kommer att motsäga sig etnisk och pengabaserad politik till förmån för ett revolutionärt socialistiskt system. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag