Kidnappade och torterade 15-åring – slipper fängelse: Misshandeln ej grov enligt Tingsrätten

Foto: Flickr
  • Fredag 30 aug 2019 2019-08-30
E-post 652

HÄSSLEHOLM Tre unga män, av vilka två var myndiga när brottet begicks, döms till samhällstjänst och skyddstillsyn för att ha fört bort och misshandlat en 15-årig pojke. Detta då tingsrätten anser att skyddstillsyn och samhällstjänst bäst bidrar till att de dömda avhåller sig från fortsatt brottslighet.

Tre unga män döms av Hässleholms tingsrätt för att ha fört bort en 15-årig pojke till en ödslig plats i skogen där han enligt åklagare Helena Fredriksson utsattes för tortyrliknande misshandel, rapporterar Kristianstadsbladet.

Bland annat brändes pojken med en cigarett, och startkablar från ett bilbatteri placerades på hans kropp för att skrämma honom.

Fredriksson ville se männen dömda för övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande och grov misshandel. Men tingsrätten höll inte med om att misshandeln var grov.

”Vid en bedömning av samtliga omständigheter i målet anser tingsrätten att misshandeln visserligen varit av allvarlig art på̊ grund av omständigheterna men att den inte når upp till gränsen för grovt brott”, skriver tingsrätten i domen, som meddelades under fredagen.

Läs även: Rånmisstänkt spottade åklagare i ansiktet: ”17-årig kille som inte verkar förstå bättre”

Samtliga dömda slipper fängelse. Den yngste, som är 17 år gammal, döms till ungdomstjänst i 140 timmar. Det samlade straffvärdet är enligt tingsrätten ett år och fyra månader vilket med ungdomsreduktion blir fem månaders fängelse. Men tingsrätten hänvisar till att det krävs särskilda skäl för att döma en 17-åring till fängelse och nöjer sig därför med ungdomstjänst.

Men även de bägge gärningsmän som uppnått myndig ålder slipper alltså fängelse. En 19-åring som var 18 år då händelsen skedde i mars döms för olaga frihetsberövande, misshandel av normalgraden samt övergrepp i rättssak.

Straffvärdet för mannens brott är ett år och sex månader, vilket blir nio månaders fängelse med åldersrabatt. Tingsrätten anser dock att den påföljd som bäst bidrar till att mannen avhåller sig från fortsatt brottslighet är skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst.

Även den tredje gärningsmannen, som är 18 år gammal, döms för misshandel och olaga frihetsberövande till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag