Kina stänger ner samtliga nordkoreanska företag i landet

Ballistiska missiler i Nordkorea Foto: Flickr
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post 9

BEIJING Kinesiska regeringen stänger ner samtliga nordkoreanska företag verksamma inom Kina. Tidigare har Kina också förbjudet sina banker från att handla med nordkoreanska kunder. Även gasexporten till Nordkorea stryps. 

Kinas regering har tagit beslut om att stänga ned samtliga nordkoreanska företag som är verksamma i Kina. Beslutet grundar sig på de sanktioner, mot Nordkorea, som FN tidigare röstat igenom.

Kinas agerande väntas få effekter på Nordkoreas ekonomi eftersom Kina är Nordkoreas främsta handelspartner. Flera bedömare menar att Kinas sanktioner är ett tecken på en växande frustration i Beijing över Kim Jong Uns regim.

Kina har tidigare förbjudet sina banker att arbeta med Nordkoreanska kunder, ett drag som fick beröm av USA:s president Donald Trump.

Trump har varit mycket hård i sin retorik mot Nordkorea och hotat med att använda ”militära alternativ”.

Nordkoreas regim har, de senaste dagarna, uttalat sig om att de ser Donald Trumps uttalanden om landet som en krigsförklaring.

Kina stryper också stora delar av sin export av energiförsörjning till Nordkorea, bland annat stoppas all gasexport till den nordkoreanska staten. Kina har dock inte fattat beslut om att strypa sin export av råolja till Nordkorea, något som utgör en stor del av Kinas export till den nordkoreanska diktaturen. Råoljeexporten behandlas inte av FN-sanktionerna.

Sedan 2006 har FN röstat om nio sanktioner mot Nordkorea.

De senaste FN-sanktionerna mot Nordkorea har kommit till som svar på diktaturens provsprängningar av kärnvapen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag