Kina varnar USA: ”Provokationer” kan utlösa konflikt

Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson i Sydkinesiska havet tidigare i år. Wu Shengli och John Richardson infällda i bild. Foto: USA:s militär/Wikipedia
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post 36

KINA Befälhavaren för den kinesiska flottan varnade under gårdagen sin amerikanske kollega för USA:s ”provokativa handlingar” i Sydkinesiska havet och att de kan komma att leda fram till en konflikt mellan de båda länderna.

Varningen framfördes vid en videokonferens mellan amiral Wu Shengli, som är befälhavare för den kinesiska flottan, och amiral John Richardson som är den amerikanska marinens motsvarighet, rapporterar SCMP.

– Om USA fortsätter med denna form av farliga och provokativa handlingar så kan det leda till en stressande situation mellan soldater vid fronten på båda sidor till sjöss och i luften, eller en mindre incident som utlöser en konflikt, sade Wu.

Uttalandet kommer sedan en amerikansk jagare i tisdags kränkt den territorialvattengräns om 12 nautiska mil som Kina utlyst runt Subirevet i Spratlyöarna där omfattande muddringsarbeten pågår för att skapa en artificiell ö. USA erkänner inte Kinas anspråk i ögruppen och menar att landet inte kan hävda rättigheter till vatten runt en konstgjord ö.

USA svarade på varningen med att säga att landets flotta kommer fortsätta segla var helst internationell lag ger dem rätt till det. Tisdagens markering, då jagaren USS Lassen passerade så pass nära Subirevet, var dock den tydligaste militära markeringen mot Kina på flera år.

Den kinesiska tidningen SCMP vädjar idag från ledarplats om återhållsamhet i synnerhet från USA:s sida, samtidigt som det heter att Kinas agerande i Spratlyöarna kan uppfattas som ”expansionistiskt”.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag