Kina vill fördjupa militärt samarbete med Iran

Foto: Steve Webel
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 7

UTRIKES Kina vill fördjupa sitt militära samarbete med Iran. Det framkom under ett toppmöte mellan den kinesiska generalstaben och Irans utrikesminister Hossein Dehghan under torsdagen.

Amiral Sun Jianguo, vice chef för Kinas generalstab, sade till den iranske försvarsministern att Kina är mycket intresserat av att fördjupa samarbetet mellan de båda länderna.

– Målet med den här delegationens besök är att ytterligare främja vänskap, fördjupa samarbetet och utbyta idéer med Iran om bilaterala militära kopplingar och frågor av gemensamt intresse, sade Sun i ett uttalande, rapporterar den kinesiska tidningen SCMP.

Enligt Sun syftar besöket även till att ”främja bevarandet av internationell och regional fred och stabilitet”, de båda länderna har sedan tidigare ett nära samarbete när det gäller diplomati, ekonomi, handel och energi. Kina är Irans största köpare av den olja som produceras i landet.

Under förhandlingarna mellan Iran och de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd samt EU satte Kina stor press på den amerikanska regeringen för att förmå den att skriva på ett avtal. Avtalet går ut på att sanktionerna mot Iran hävs i utbyte mot att Iran skrotar stora delar av sitt atomprogram och underkastar sig inspektioner av sina kärnkraftanläggningar.

Under det pågående inbördeskriget i Syrien har såväl Ryssland som Iran ställt sig bakom Syriens president Bashar al-Assad medan USA och västvärlden sponsrat olika rebellgrupper som försökt störta honom från makten. Den kinesiska regeringen har valt att hålla en låg profil i konflikten, men har understrukit att den inte endast kan lösas med militära medel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag