Kinberg Batra kör över gräsrötterna – Blankt nej till samarbete med SD

Kinberg Batra vänder ryggen åt gräsrötterna. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 21 feb 2016 2016-02-21
E-post 704

STOCKHOLM Trots ett allt ökande tryck hos borgerliga väljare, inte minst inom Moderaterna, om att säkra en borgerlig regering med hjälp av SD meddelar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att det inte finns något sådant intresse. – Det beror på att de inte har lösningar på Sveriges problem, säger Kinberg Batra till Svenska Dagbladet.

Missnöjet hos borgerliga väljare och i synnerhet inom Moderaterna var stort när den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen var ett faktum. När överenskommelsen sedan föll ökade trycket hos Moderaternas gräsrötter om att Sverige skulle kunna få en borgerlig politik med stöd av Sverigedemokraterna.

Men någon borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna förefaller inte bli verklighet, trots att SD flera gånger varit tydliga med att de är intresserade av ett samarbete för att fälla den rödgröna regeringen. Istället kan Stefan Löfven sitta kvar som statsminister, indirekt med stöd av Anna Kinberg Batra.

På frågan om hur Kinberg Batra ställer sig till att SD ”flirtar” med Moderaterna förklarar hon att intresset är obesvarat.

– Det är hemskt obesvarat. Och det beror på att de inte har lösningar på Sveriges problem. Jag blir inte ett dugg attraherad av ett parti som avstånd från att lösa viktiga samhällsproblem, säger hon till Svenska Dagbladet.

Kamp om invandringskritisk opinion

Efter att Moderaterna radikalt lagt om sin politik i frågor om invandring, från den tidigare liberala ”öppna era hjärtan”-linjen, till en mer restriktiv linje, har partiet ökat i opinionsmätningar. Flera bedömare menar att Moderaterna nu är på väg att ta tillbaka en del av de väljare som tidigare lämnat partiet till förmån för Sverigedemokraterna, något som även får visst stöd i opinionsmätningar den senaste månaden.

Men när Svenska Dagbladet frågar Kinberg Batra om det nu är Moderaterna som har den mest restriktiva invandringspolitiken vill hon inte ge något tydligt svar.

– Jag tycker att vi har bäst förslag och åtgärder för att lösa den akuta flyktingkrisen. Och det gör inte vi utifrån det ena eller andra partiet, utan utifrån vad Sverige behöver, säger Kinberg Batra till SvD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag