Kinberg Batra om att attackera polisen: ”Vi behöver göra det olagligt”

Partiledarna var samlade för att diskutera situationen i förorterna. Foto: svtplay.se
  • Söndag 29 maj 2016 2016-05-29
E-post 1580

STOCKHOLM På söndagen samlades partiledarna för de åtta riksdagspartierna för att debattera direktsänt hos SVT. Först ut var frågan om situationen i förorterna. – Vi behöver göra det olagligt att attackera polis och ambulans, sade Anna Kinberg Batra (M).

Det blev heta känslor direkt när partiledarna skulle diskutera situationen i förorterna, inte minst stenkastning mot polis och annan blåljuspersonal. Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin menade att det behöver satsas mer på de så kallade utanförskapsområdena.

Lövin passade även på att ge en känga åt partiledarna för Alliansen som nyligen besökte Husby omringade av poliser och ett medieuppbåd.

– Det handlar om att lyssna på människorna i de här områdena och inte bara åka dit för att hålla presskonferens, sade hon.

”Behöver göra det olagligt att attackera polis”

Det var en något märkligt retorik från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra när hon replikerade mot Lövin. Till en början konstaterade hon att vi har nästan en miljon människor i utanförskap, men sedan kom det märkliga citatet.

– Vi behöver göra det olagligt att attackera polis och ambulans när dom försöker skydda människor.

Det är redan olagligt att kasta sten och attackera poliser och annan blåljuspersonal, något som normalt rubriceras som misshandel eller försök till misshandel. Efter en stund replikväxling mellan Kinberg Batra och Lövin gick senare ordet till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Arbetslöshet kan aldrig vara en ursäkt för kriminalitet, sade hon.

Nyligen har Kristdemokraterna lanserat en rad hårda förslag om hur man ska komma tillrätta med utanförskapsområden där stenkastning och annat förekommer. Överlag är den nya linjen bland Allianspartierna att det behövs fler poliser för att komma tillrätta med situationen i utanförskapsområden.

Åkesson: ”Vi ska inte bjuda stenkastarna på kaffe och korv”

Sverigedemokraterna är det parti som längst av alla riksdagspartier försökt lyfta frågan om situationen i förorter, synnerligen i frågor som rör så kallad ”social oro” där stenkastning och upplopp förekommer. När partiledaren Jimmie Åkesson fick ordet konstaterade han att det har pågått länge.

– Den här debatten har låtit likadan i jag vet inte hur många år. Det här är inget nytt. Det låter varje gång när det här kommer som om det är något nytt. Det är inget nytt, det är något som pågått under lång tid.

– Jag håller med, vi behöver fler poliser, fler polisiära befogenheter, vi behöver utrustning som sänder tydliga politiska signaler.

Han passade även på att adressera hur myndigheter i Sverige valt att hantera den här typen av kriminalitet. Nyligen rapporterade medier att poliser försökte bjuda in till samtal över en fika för att försöka lugna ner situationen i utanförskapsområden där bilbränder och stenkastning förekommit.

– VI ska inte bjuda stenkastarna på kaffe och korv utan vi ska sätta dem bakom lås och bom.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag