Kineser piratkopierade bank – Lurade till sig hundratals miljoner

En riktig kinesisk bank. Agricultural Bank of China. Foto: Wikipedia
  • Fredag 30 jan 2015 2015-01-30
E-post 56

KINA En grupp kineser inredde en affärslokal till att likna en statlig bank. Sedan använde de den falska banken för att lura naiva ”bankkunder” stora summor pengar, rapporterar kinesiska medier.

Alla har vi skrattat åt den till synes ändlösa strömmen av fejkprylar från Kina. Allt från fejkade klockor och telefoner till cigaretter och förhistoriska fossiler har letat sig upp på den kinesiska marknaden.

Men människorna bakom påhitten har aldrig nöjt sig med småskalig produktion. År 2011 uppdagades att en grupp baserad i Kunmin, i södra Kina, satt i system att helt sonika fejka hela företag. Närmare bestämt Apple och deras dator- och mobilbutiker. Efter en kort tids undersökande kom kinesiska myndigheter fram till att över 20 butiker satts upp i Apples namn.

Samma år visade det sig att en annan grupp, i samma stad, även inrett ett helt varuhus i IKEA:s färgschema för att sedan börja sälja piratproducerade möbler. I varuhuset, som drevs av kinesiska 11 Furniture, fanns även en restaurang som serverade köttbullar.

Överträffar sig själva igen

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har ett ”kooperativ” i den östkinesiska staden Nanjin inrett en lokal som en bank och sedan lovat lokalbor hög återbäring om de valde att sätta in sina besparingar hos den dem. Banken kallade man för Nanjing Mou Village Economic Cooperation Unit.

Över 200 personer ska ha blivit lurade av banken, och när den lokala polismyndigheten började nysta i härvan kom man bland annat fram till att kooperativet enbart hade en företagslicens som lät dem arbeta med informations- och konsultservice i jordbrukssektorn. Totalt ska ”banken” ha lurat sina kunder på över 265 miljoner SEK.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag