Kinesiska kommunistpartiet: Dalai Lamas återfödelse måste följa Kinas lagar

Dalai lama. Foto: Christopher Michel
  • Söndag 14 apr 2019 2019-04-14
E-post 112

KINA/INDIEN – Reinkarnationen av levande Buddhas inklusive Dalai Lama måste följa kinesiska lagar och förordningar och följa religiösa ritualer och historiska konventioner, meddelade kinesiska utrikesdepartementets talesman Lu Kang vid en presskonferens den tionde april i Peking.

Den 83-årige Dalai Lama hamnade på tisdagen enligt uppgifter på sjukhuset med bröstinfektion, vilket väckte oro över valet av hans efterträdare. Dalai Lama hade precis återvänt till sitt hem i Dharamsala i indiska delen av Himalaya.

Dalai Lama har tidigare uttryckt sig bekymrad för att Peking skulle försöka sätta in sin egen tibetanske buddhistiske ledare enligt CNN. Dalai Lama, vars riktiga namn är Tenzin Gyatso, varnar också för att det i framtiden kan uppstå en konflikt där två Dalai Lamas förs fram.

– Om det i framtiden kommer fram två Dalai Lamas, en härifrån, från ett fritt land, medan en annan är vald av den kinesiska regimen. Då kommer ingen att lita på eller respektera den kinesiska dalai laman, sade Dalai Lama.

Lu Kang, talesman för det kinesiska utrikesdepartementet, sade på presskonferensen den tionde april att man inte hade koll på Dalai Lamas hälsotillstånd.

När det gällde frågan om huruvida den kinesiska regeringen planerar att utnämna en efterträdare för Dalai Lama i Tibet, uppgav Lu Kang att processen att tillsätta en ny Dalai Lama, ”reinkarnation” (de tibetanska buddisterna tror att Buddha återföds i en ny levande pojke när den tidigare Dalai Lama dör), är skyddad enligt kinesiska religionslagar.

– Reinkarnationssystemet respekteras och skyddas av förordningar för religiösa frågor, förklarade Kang men påpekade också:

– Reinkarnationen av levande Buddhas inklusive Dalai Lama måste följa kinesiska lagar och förordningar och följa religiösa ritualer och historiska konventioner.

Dalai Lama har själv beskrivit processen av erkänna reinkarnationer i Tibet på sin webbsida. Han berättar att den nuvarande traditionen att formellt erkänna reinkarnationerna av Buddha etablerades i början av 1200-talet, och sedan dess har olika förfaranden av erkännandet utvecklats. Dalai Lama påpekar att att några av de viktigaste är föregångarens prediktiva brev och andra instruktioner och indikationer. Andra nämnda metoder innefattar spårdom av andliga mästare och observationer av ”visioner” i heliga sjöar.

Förmodligen den sista Dalai Lama

Trots det välutvecklade erkännandesystemet är det inte helt klart om Dalai Lama kommer att tillåta att han reinkarneras efter att han dör. Han påpekade de senaste åren att han kanske är den sista personen som håller titeln.

Dalai Lama sade i ett uttalande 2011 att han runt sin 90-årsdag kommer att samråda med andra lamor, allmänhet och religiösa skrifter för att sedan ta ett beslut om den uråldriga traditionen ska fortsätta eller inte.

Farhågan är att den kinesiska regimen ska politisera ämbetet och välja en regimtrogen ”Dalai Lama”.

– Det viktiga är att inget erkännande eller acceptans ges till en kandidat som valts för politiska ändamål av någon alls, inklusive de styrande i Folkrepubliken Kina’, skriver Dalai Lama på sin webbsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag