Kirurgerna i Malmö blir allt bättre på att behandla skottskador

Genrebild Foto: Flickr
  • Söndag 30 jul 2017 2017-07-30
E-post 632

MALMÖ Behandlingen av skottskador på sjukhuset i Malmö blir allt mer effektiv i takt med att antalet skjutningar ökar i staden. I fjol sköts 31 personer i Malmö och hittills i år är siffran 22 varav sex är döda. – Medvetenheten om de skottskadade har ökat i och med att det har gått från ett fåtal till en regelbundenhet, säger Mikael Ekelund, överläkare och kirurg på sjukhuset i Malmö till Sveriges Radio.

I takt med att skjutningarna ökar i Malmö ökar också kompetensen inom sjukvården att behandla skottskadade, meddelar Sveriges Radio. Under 2016 blev 31 personer skjutna i Malmö. Enligt siffror från malmöpolisen är antalet hittills i år uppe i 22 personer varav sex personer avlidit  och de övriga ådragit sig allt från lindriga till komplicerade och kroniska skador.

Tack vare den stora ökningen av skjutningar i staden får kirurgerna på Malmös sjukhus allt mer erfarenhet och rutin när det gäller behandling av skottskador. Något som i sin tur leder till att behandlingarna blir bättre och mer effektiva.

– Medvetenheten om de skottskadade har ökat i och med att det har gått från ett fåtal till en regelbundenhet, säger Mikael Ekelund, överläkare och driftsansvarig för akutkirurgin på sjukhuset i Malmö till Sveriges Radio.

Än vill dock Ekelund inte kalla sig och sina kirurger i Malmö för tunga experter på området. De finns i länder där skjutningar är betydligt vanligare än i Sverige.

– Sverige kommer förhoppningsvis inte bli ett lärosäte för skottskador, men den mängd som finns ger ändå ett krav på att vi tillskansar oss den kunskapen, säger Mikael Ekelund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag