Klädmärket Zara lanserar kjol med tryck misstänkt likt ”Pepe the frog”

Nog är det slående likt Pepe the Frog?
  • Fredag 21 apr 2017 2017-04-21
E-post 65

SVERIGE ”Pepe the frog” ser ut att ha blivit senaste mode i en kollektion från märket Zara. På en kort jeanskjol syns en misstänkt lik Pepe vara tryckt, men när Nyheter Idag kontaktar företaget bakom Zara förnekar de all koppling till Pepe. ”Det finns absolut ingen koppling till det föreslagna temat”, svarar företaget över mejl.

Det är en klädkollektion under namnet ”Oil-On-Denim” som saluförs av klädmärket Zara där ”Pepe the frog” ser ut att ha blivit senaste mode. På en jeanskjol förefaller den internationellt kända grodan vara tryckt, eller målad, i både grönt och svart. Men när Nyheter Idag kontaktar Zara får vi till svar att det absolut inte handlar om ”Pepe the frog”, utan att historien bakom designen är en helt annan.

”Kjolen är en del av den begränsade Oil-On-Denim-kollektionen som skapades genom samarbete med konstnärer och är endast tillgänglig på utvalda marknader. Kjolen är designad av Mario de Santiago, känd online som Yimeisgreat. Mario utforskar sociala interaktioner genom sitt arbete och förklarar designen med att ’tanken kom från en väggmålning som jag ritade med vänner för fyra år sedan’. Det finns absolut ingen länk till det föreslagna temat”, svarar företaget i ett mejl till Nyheter Idag.

Till kjolen finns även en jeansjacka med texten ”NO PE”. Vi fick aldrig något svar från Zara vad texten betyder.

Pepe the frog, eller på svenska ”grodan Pepe”, kom att bli en mycket känd symbol i det amerikanska valet. Pepe användes flitigt på internetforum av Trump-supporters och har kommit att bli ett mycket känt meme. Kritiker menade att den kända grodan kom att bli en symbol för högerextremism, något som presidentkandidaten Hillary Clinton uppmärksammade på sin hemsida i valrörelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag