Klar majoritet för Nato – stor ökning bland S-väljare

Foto: Marek Studzinski (Unsplash)
  • Onsdag 20 apr 2022 2022-04-20
E-post 168

SVERIGE Hela 57 procent vill nu att Sverige går med i Nato, enligt Aftonbladet/Demoskops mätning. Det är en ökning med sex procentenheter sedan förra mätningen i mars, och främst är det socialdemokrater och sverigedemokrater som har bytt fot.

Andelen som säger nej ligger på 21 procent – en minskning med tre procentenheter. 22 procent vet ej, och den sidan minskar med lika mycket sedan förra mätningen.

Att ja-sidan ökar med sex procentenheter beror främst på att S- och SD-väljare blir alltmer Nato-vänliga. Av de som planerar att rösta på S är 41 procent för ett medlemskap – en ökning med hela tolv procentenheter.

– Det är allt fler socialdemokrater som tycker att Sverige ska vara medlem i Nato, där pågår helt klart en snabb omsvängning. Samtidigt finns en splittring med en tredjedel som är tveksamma och en fjärdedel som säger nej, så det kommer att bli en fin balansgång för Magdalena Andersson att gå i takt med sina väljare, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

Bland SD-väljarna är 65 procent nu för ett svenskt Nato-medlemskap. 20 procent säger nej och 15 procent är osäkra.

Undersökningen gjordes under perioden 14–19 april.

Läs även: Uppgifter: Andersson (S) för Nato-medlemskap

Läs även: Herman Lindqvist: ”Självklart ska vi gå med i Nato”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag