Klara Rakić: Inte lika trendigt att bry sig som vad som händer i våra förorter

Klara Rakić Foto: Nima Darymadj
  • Torsdag 20 aug 2020 2020-08-20
E-post 1338

STOCKHOLM På söndagen arrangerades en demonstration – ”Stoppa gatuvåldet!” – till minne av den 12-åriga flicka som mördades i Norsborg i början av augusti. Nyheter Idag har intervjuat arrangören Klara Rakić om varför hon inte inte ville ha politiska talare, vilka skillnader det är mellan den här demonstrationen och BLM-demonstrationerna och Sveriges Radios annorlunda ”take” på demonstranterna.

Demonstrationen hölls på söndagen på Mynttorget som ligger mellan Riksdagen och Gamla stan mitt i Stockholm. Med de nuvarande coronabestämmelserna var antalet demonstranter begränsade till 50 och till skillnad från BLM-demonstrationerna tidigare i sommar respekterades detta uppger Klara Rakić.

– Deltagarna var samarbetsvilliga när vi blev för många och lyssnade när jag dessvärre var tvungen att be några ta en för laget och avlägsna sig, berättar hon.

Rakić vill också ge polisen beröm och säger att demonstrationen inte hade gått lika bra ”utan deras stöd”.

Klara Rakić är själv aktiv i Konservativa Förbundet. Men hon vill inte att frågan om att stoppa gatuvåldet får ideologiska låsningar och att det därför var viktigt att inte ha talare som var för politiskt färgade.

– Jag hade tre fantastiska talare utöver mig själv, det var viktigt för mig att talarna inte skulle vara politiska eftersom jag vill att frågan om kriminalitet och gatuvåld inte ska bli ideologisk eller partipolitisk utan en fråga svenska folket kan enas om, säger hon.

Intresset från ansvariga politiker var klent.

– Det kom två politiker enligt min vetskap, en från moderaterna och en från socialdemokraterna. Av respekt för dem vill jag inte nämna deras namn. Tråkigt att fler inte kom.

Även om ni var där och demonstrerade så kan engagemanget inte jämföras med det som var efter George Floyds tragiska död i USA. Då var det tusentals som demonstrerade, bland annat mot polisen, i Sverige. När en 12-årig flicka mördas i Norsborg tycks det inte bli samma upprördhet eller vilja att protestera. Vad tror du det beror på?

– Det beror på att det inte är lika trendigt att bry sig om det som händer i våra förorter. Det finns en stor problematik i USA, det förnekar jag inte men det är tydligt att Sveriges ungdomar hakar på det som är trendigt utan att tänka på vad som händer på hemmaplan. Något som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet och som borde prioriteras före det som händer på andra kontinenter.

Det har heller inte rapporterats om att det har varit några våldsamheter i samband med er demonstration. I samband med Black Lives Matter-demonstrationerna blev det kravaller i bland Göteborg. Några tankar om den skillnaden?

– Många som deltog i BLM-protesterna har en väldigt dålig syn och dålig attityd mot polis, lag och ordning medan många av oss som lyfter frågan om gatuvåldet har en positiv syn på polisen.

– En annan aspekt är att det var många ungdomar som deltog på BLM-protesterna medan det var fler vuxna och inte så många ungdomar på min demonstration, ungdomar tenderar att vara bråkigare än vuxna.

– På min demonstration kom vi aldrig i konflikt med polis så det fanns inte ens utrymme för någon att bråka med polisen, polisen hjälpte oss räkna och alla gånger vi var för många fick jag en chans att be folk avlägsna sig så de inte skulle behöva upplösa demonstrationen

Du har berättat på Twitter att en av Sveriges Radios reportrar var på plats och tyckte det var hotfullt. Att ett plakat och en svensk flagga var ”extremt kontroversiellt” . Hur ser du på Sveriges Radios beskrivning av demonstrationen?

– Det förvånar mig inte att mainstream-media agerar på det sättet. Men det är faktiskt farligt att man benämner något fullt normalt som kontroversiellt och extremt. Vad ska man benämna något som på riktigt är extremt isåfall, frågar Klara Rakić retoriskt.

Responsen efter demonstrationen har varit mestadels positiv säger hon. Samtidigt låter hon bister över framtiden.

Tror du att den 12-åriga flickans död kommer att fortsätta att uppmärksammas?

– Jag hoppas det, men jag tror tyvärr inte det. Kriminalitet har normaliserats så såna här fall är inget anmärkningsvärt längre.

Se Klara Rakićs tal här:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Klara Rakić (@klararakic)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag