Klas Ingesson död – han var en maskulin hjälte

Klas Ingesson i italienska Bari. "Il gigante buono", den vänliga jätten.
  • Onsdag 29 okt 2014 2014-10-29
E-post 98

LEDARE Klas Ingesson är död i cancer. Efter en lång kamp tog till slut cancern hans liv. Kampen och överkommandet av sig själv är det som definierar Ingesson i våra ögon. Han var helt enkelt en väldigt manlig och maskulin förebild.

När skådespelerskan Kim Anderzon gick bort häromdagen hyllades hon av en enig svensk press som en feministisk hjältinna. Tyvärr hyllas sällan män för deras manliga egenskaper, något vi vill ändra på genom vår beskrivning av Klas Ingesson som en manlig maskulin hjälte.

Ingesson var med i det lag som kom att leda Sverige till dess största fotbollsframgång i modern svensk tid. Vi talar om VM 1994 och det brons som det svenska fotbollslandslaget tog med sig hem. Slitvargen Ingesson som jagade på i match efter match. Som aldrig riktigt fick den där uppskattningen som Brolin, Dahlin, och Henke Larsson fick.  Som i en match gick ner 4,5 kilo på grund av allt spring, enligt honom själv i alla fall. Som spelade i flera stora europeiska fotbollsligor och som startade kurser i överlevnadsstrategi när fotbollskarriären var över.

Ingesson och cancern 

Cancerbeskedet kom redan 2009 och Klas beskriver det med egna ord i SVT-dokumentären Bronshjältarna:

– När jag fick cancer, då visste jag innerst inne att det här kommer gå åt helvete. Jag kommer aldrig att klara det här. Jag vet att den kommer att ta mig en dag, det gör den garanterat. Men inte än.

Men Klas gav inte upp för det. I stället gick han och blev tränare för allsvenska fotbollslaget IF Elfsborg hösten 2013. Många var det som ifrågasatte om han verkligen var lämplig då han bokstavligt talat inte kunde stå på egna ben. Det bekom honom inte. Hans budskap till sina kritiker var tydligt.

– Jag kör tills det är färdigt, svarade han på en enveten journalists frågor.

En maskulin hjälte

Det är det som kännetecknar en riktig man. Viljan att kämpa vidare, att vara ärlig med sina problem men samtidigt inte göra sig till ett offer för sina omständigheter. Att sätta nya mål och kämpa på även om hela världen är emot honom. Och när slutet är alldeles inpå honom så går han ut med värdighet och högt huvud. I Klas har många unga killar fått en man att se upp till och efterlikna. Därför hyllar vi Klas Ingesson som en riktig manlig hjälte.

Klas Ingesson lämnar efter sig en fru och två söner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag