Kleenbegåvat om Östermalm

Det äkta Östermalmsparet K.Svensson och A. Björklund är allt annat än imponerade av DN-reportaget om deras egen stadsdel.
  • Onsdag 23 mar 2016 2016-03-23
E-post 131

DEBATT Komikern Kristoffer Svensson med fru Anna Björklund reagerar skarpt på ett DN-reportage om Östermalm som nyligen publicerats. I en debattartikel går de till attack mot journalisten Björn af Kleen som de menar bedriver en intellektuellt ohederlig journalistik.

Vi har som många andra noterat att Björn af Kleen har besökt Östermalm. Inte direkt någon tjänsteresa som beviljar traktamente, af Kleen har väl någon gång setts i kvarter som tillhör den aktuella valkretsen (till och med utom arbetstid).

Resultatet är en artikel som inte handlar om att östermalmare i nån större utsträckning röstar på SD, då inte ens DN skulle kunna påstå att det vore sant. Enligt chefredaktör Peter Wolodarski handlar den istället om “stämningar” och “hur det låter, oavsett vad man röstar på”.

Sanningen som avslöjas är att pengar inte fungerar som ett moraliskt vaccin. Att en viss inkomstnivå eller förmögenhet inte gör människor immuna mot politisk tumult, opinionssvängningar, nya demografier och hot om terror. Man chockas på DN över att Lena Adelsohn Liljeroth, vars titel är politiker, håller sig uppdaterad genom att då och då kolla vad som står på Avpixlat. Nyheten verkar alltså vara att en tant med ett adligt efternamn vet vad internet är. Och så fina flickor borde inte leka med så stygga pojkar.

Det är en populär uppdelning som mediamedelklassen gör, att fult är fult och bör hållas så, samt att fint är fint och alltid ska vara rent och orört. af Kleens egen besatthet av de rika gör att han ställer andra krav på dem, de fina och upphöjda. DN torgför på så vis en feodal idé om att de högre samhällsklasserna ska vara goda förebilder för folket, trots att den svenska nynationalismen egentligen alltid varit en rörelse som fått sin makt ur de breda folklagren, där innerstadsadresser, högskolepoäng, förmögenheter och efternamn aldrig betytt så mycket som de gjort i af Kleens bekantskapskrets (Björn har själv bytt till sin mammas adelsklingande namn).

Björn af Kleen har dock rätt i en sak, att det är konstigt att det är så pass många på Östermalm som röstar på SD som det faktiskt är. De flesta östermalmsbor, om de vore rationella och empatilösa, skulle vilja hålla invandringsströmmarna så strida som möjligt. Hade innerstadsborna agerat efter egoistiska intressen hade vi alla använt våra båtar till att hämta hem de värsta IS-krigare och getbönder vi kunnat hitta. Så hade vi östermalmare kunnat se värdet på våra lägenheter dubblas ytterligare en gång samtidigt som bilar brinner i förorten.

För dess större inflyttning, segregation, rädsla och oro, dess mer stiger bostadspriserna i de trygga vita kvarteren. Vi har råd med både larm, beskydd, friskolor och murar.

K. Svensson och Anna Björklund
Östermalmare, aktuella med standupföreställningen ”Persona non grata” och livsstilspodden ”Det sista äktenskapet”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag