Klein anklagar Busch Thor för att ”sälla sig till extremhögerns konspirationsteorier”

Foto: CC "Politikerveckan Almedalen" samt Nyheter Idag
  • Fredag 28 dec 2018 2018-12-28
E-post 3533

SVERIGE KD-ledaren Ebba Busch Thor kan anses vara en del av extremhögern. Ungefär så kan man tolka debattören och prästen Helle Klein som i ett utspel på Twitter går till attack mot KD-ledaren. ”Det blåbruna blocket blir allt tydligare i svensk politik”, summerar Klein.

Det började med en debattartikel i Aftonbladet där KD-ledaren Ebba Busch Thor går till attack mot vad hon kallar en ”myndighetsvänster” som står i vägen för integration av invandrare. Det utspelet mötte starka reaktioner, inte minst från debattören och prästen Helle Klein som har bakgrund i socialdemokratin.

I praktiken menar nu Klein att Busch Thor, i vart fall i retoriken, kommit att bli en del av extremhögern.

”Folkförrädare, kulturmarxister, PK-eliten och nu också myndighetsvänster. Att en partiledare nu sällar sig till extremhögerns konspirationsteorier och fiendebilder är riktigt illa. Det nya blåbruna blocket blir allt tydligare i svensk politik”, skriver Klein på Twitter.

Johan Ingerö slår tillbaka

Policyansvarig i Ebba Busch Thors stab Johan Ingerö går till motattack på Twitter där han uppmärksammar mindre smickrande saker om Klein själv. Nyheter Idag har talat med Ingerö som förklarar att det inte är något konstigt alls med debattartikeln från Busch Thor.

– Det artikeln säger är att på det sätt vi tar emot gäster i våra hem är på det sätt vi borde ta emot människor i Sverige. Man visar och upplyser om hur det här ”hemmet” ser ut. Hur kan man integreras om det inte finns något att integreras i? Man kan inte andas i ett vakuum.

– Det är skillnad på att komma in i landet och att komma in i samhället. Många av de problem vi har beror på att man kommer in i landet, men inte i samhället. Då menar vi att de traditioner som är vanliga, man behöver inte fira dom, men man behöver fatta vart man kommit, fortsätter han.

Och just det som kallas ”myndighetsvänster” är ett försök att sätta ord på en mentalitet där den svenska kulturen undanhålls för nyanlända och invandrare. Av samma anledning menar Ingerö att kritiken från Klein är ”helt obegriplig”.

– Det är helt obegripligt vad Helle Klein vill. Jag har aldrig hört henne definiera integration, vad betyder det för henne? Vi försöker definiera vad det betyder för oss. Om hon inte delar den uppfattningen är det i sin ordning, men det är rätt magstarkt att en person som har skrivit artiklar om att man ska ha förbehållslösa samtal med Hamas anklagar oss för att flirta med extremister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag